Необходими са законодателни промени, които да подкрепят младите хора от

...
Необходими са законодателни промени, които да подкрепят младите хора от
Коментари Харесай

Живот след социалните институции: Младежи остават без дом и без работа

Необходими са законодателни промени, които да поддържат младежите от Центровете за настаняване от фамилен вид след навършване на пълноправие. Това обявиха експерти от фондация " Лумос " във Варна. След напускането на обществените институции младежите нямат дом, нито работа. Не са готови да се оправят с елементарни житейски обстановки.

Варна

Мануел е зарязан от родителите си на 13 години. До пълнолетието си е настанен в център за деца, лишени от родителска грижа. След това остава на улицата - без покрив, пари и поддръжка.
Мануел Милчев: Когато излезеш самичък, в действителност самичък, и би трябвало да се оправяш самичък, в случай че нямах приятелите си, които ме подкрепяха, нямаше най-вероятно да се оправя.
Щастлива случайност среща Мануел с хора, които му оферират работа. Повечето младежи, израснали в домове, обаче, нямат този шанс.
Мануел Милчев: Според мен, би трябвало да има едно практическо образование по какъв начин се случват базовите неща в живота - по какъв начин да си намериш квартира, по какъв начин да си напишеш автобиографията, по какъв начин да си плащаш сметките.
От фондация " Лумос " оферират експерти да приготвят младежите за независим живот още преди да изоставен обществените институции.

Благодарение на поддръжката от психолог в обществения център, Мануел кандидатства и е утвърден за работа във финансова институция. Сега има нова фантазия - да приключи висше обучение.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР