Необходими са няколко бързи промени в изборните правила, заяви пред

...
Необходими са няколко бързи промени в изборните правила, заяви пред
Коментари Харесай

Общественият съвет към ЦИК: Искаме спешно отваряне на Изборния кодекс

Необходими са няколко бързи промени в изборните правила, съобщи пред БНР Цветелина Пенева – ръководител на Обществения съвет към ЦИК.

Тя акцентира, че Общественият съвет към ЦИК е колектив от доброволци, а изводите са ги създали на база на разбор върху въпроси, по които имат интерес и наблюдават.

В предаването „ Преди всички “ Пенева акцентира, че искат бързо да се възвърне цялостната функционалност на машините за гласоподаване и резултатите от него да се регистрират от флашките,

„ На тези избори имаше феномен.

Появиха се недействителни бюлетини от машинно гласоподаване. Машините не са основани да работят с хартията, която беше употребена на последните избори.

Имахме феномена „ бели бюлетини “ – бюлетини, които са недобре отпечатани и не може да бъде регистриран вотът на гласоподавателя.

Затова желаеме незабавно отваряне на Изборния кодекс. Не би трябвало да се преорава Изборният кодекс радикално за една дълга вечер, както бяхме очевидци преди последните парламентарни избори. Искаме да има обществен спор по този въпрос, чуваемост към мненията на специалистите, повече време за изследване и разискване. Считаме, че в този момент е моментът “.

Общественият съвет предлага също смяна в протоколите, които попълнят секционните комисии за тяхното улеснение. Анализът е намерил типови неточности, които позволяват множеството СИК-ове.

Според Пенева грешките се дължат на това, че членовете на секционните комисии не следват методическите инструкции на ЦИК и инструкциите в самия протокол. Така се получава деформиране на гласовете на гласоподавателите, тъй като те не са регистрирани вярно, разяснява тя в изявление за предаването „ Преди всички “.

Общественият съвет счита още, че след несъмнено количество неточности, което се установи при предаване на протоколите в РИК, членовете на СИК би трябвало да са задължени да се върнат още веднъж, да се отворят чувалите и бюлетините да се броят още веднъж.

По думите на Цветелина Пенева трябва да се организира и качествено обучение на членовете на секционните изборни комисии.

Според нея членовете на СИК и въобще на изборната администрация не би трябвало да са назначени единствено на партийно квотен принцип.

Настояваме и за единна държавна поръчка и правила, с цел да може параваните да са едни и същи на всички места, сподели още ръководителят на Обществения съвет към ЦИК. За тях е неясно нежеланието на ЦИК да излезе с инструкции какви да бъдат размерите на параваните. Оказа се, че тук-там нямаше паравани, а се разположиха старите тъмни стаички, акцентира тя.

Анализът е изпратен до ЦИК и всички парламентарно показани групи, както и до правната комисия.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР