Необходими са много по-строги санкции по отношение на неохраняемите плажове,

...
Необходими са много по-строги санкции по отношение на неохраняемите плажове,
Коментари Харесай

Ангелкова: Необходими са по-строги санкции за неохраняемите плажове

Необходими са доста по-строги наказания във връзка с неохраняемите плажове, с цел да може всеки, който има желание по някакъв метод да наруши закона, да е наясно, че ще попадне под доста тежки наказания. Това сподели през днешния ден в курорта " Камчия " министърът на туризма Николина Ангелкова, която направи ревизия за плажа в региона по сигнал за нарушена целокупност на дюна, представена от Българска телеграфна агенция.

Тя уточни, че с признатите промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, които би трябвало да влязат в действие след обнародването му, за такива нарушавания глобите са до 20 000 лв. за наново нарушаване.

Ангелкова сподели, че във връзка с неохраняемите плажове точно по тази причина са били направени промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие с оглед усилване на административно-наказателните разпореждания, както по повод запазване на дюните и другите предпазени местообитания, по този начин и по повод най-много на неохраняемите плажове. Ние ревизираме неохраняемите плажове, само че първо са тези, които са отдадени на концесия с оглед съблюдаване на договорните отговорности.

Ангелкова разяснява, че още след подадения сигнал за нарушена целокупност на дюната на плаж " Камчия север част 1 " институциите са реагирали неотложно. По думите и от пръв взор се вижда, че има прекосяване с коли през пясъка. Дали е съзнателно нарушение или е направено за разходка, има разрушена целокупност на дюната и ние сме алармирали прокуратурата, тъй като плажът е неохраняем и няма собственик, с цел да може незабавно да потърсим отговорност според договорите, сподели министърът. Тя добави, че чакат от прокуратурата да направи инспекция, с цел да се откри кой е нарушителят.

Министърът сподели, че са осведомени и дирекцията по кадастър, с цел да се види дали тези дюни са нанесени в профилирана кадастрална карта и какви са те. Ако се откри нарушаване прокуратура ще реши дали това съставлява състав на закононарушение според Наказателния кодекс. В отговор на въпрос каква би била глобата за нарушителя тя сподели, че тя е ще е по Закона за отбрана на предпазените територии, в случай че се откри, че дюната попада в него. Ако се откри, че има състав на закононарушение тогава нарушаването попада в обсега на Наказателния кодекс - санкция до 10 000 лв. и до 3 години " отнемане от независимост ". Ангелкова напомни, че съгласно настоящото законодателство строителството върху дюни е безусловно неразрешено. В отговор на въпрос по какъв начин могат да бъдат хванати такива извършители министърът сподели, че това не е работа на министерството, а за това си има способени органи.

Миглена Иванова - основен специалист в Регионална инспекция за опазване на околната среда във Варна, уточни, че след подадения сигнал са направили инспекция. При нея е открито, че на повърхност от към 1.7 декара има следи от автомобилни гуми и утъпкана растителност. За това е известена Окръжната прокуратура в града. По думите на специалиста отчасти част от засегнатата територия попада в предпазена зона за запазване на дивите птици. Тук няма предпазена зона за запазване на естествените местообитания и дивата флора и фауна.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР