Необходими са изменения в Кодекса на труда, чрез които да

...
Необходими са изменения в Кодекса на труда, чрез които да
Коментари Харесай

КНСБ иска от Социалното министерство спешни промени в Трудовия кодекс

Необходими са промени в Кодекса на труда, посредством които да се решат въпроси, които не търпят отсрочване. Те са свързани както със сумираното пресмятане на работното време, изключителния и нощния труд, по този начин и с утвърждението на конвенции 151 и 154 на Международната организация на труда. Това оповестиха от управлението на КНСБ на работна среща с министъра на труда и обществената политика Деница Сачева.

Конфедерацията показа предложенията си за поощряване на груповото трудово договаряне и неговата значимост за битка с неравенствата в областта на труда. Президентът на КНСБ Пламен Димитров посочи, че това е посоката, в която върви и Европейска комисия посредством стартиралите 6-седмични съвещания за установяване на механизъм за обективни минимални заплати в Европейски Съюз. Бъдещата инструкция ще засегне и проблемите на Колективното договаряне. Темата е мощно подценена, а в действителност единствено посредством този механизъм могат да се преодолеят неравенствата. Развитият свят се връща към него и това е видно и от последните отчети на Организацията за икономическо сътрудничество и раз и МВФ, акцентира Димитров.

Конфедерацията упорства страната ни да ратифицира двете конвенции на МОТ – 151 за отбрана на правото на организация и процедури за установяване на изискванията на претовареност в държавната администрация и 154 за груповото договаряне в частния бранш. Напомнено бе, че преди няколко месеца конфедерацията предложи на държавното управление в законодателството ни да залегне и новоприетата спогодба Конвенция 190 на МОТ за унищожаване на насилието и издевателството в региона на труда.

В момента правната рамка оказва задържащ резултат на груповото договаряне, акцентира и вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов. Той напомни и настояванията на конфедерацията за сумираното пресмятане на работното време. В момента то е в противоречие на Конвенция номер 1 на МОТ и европейската инструкция за работното време.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР