Необходими са година-две, за да може в главата на всеки,

...
Необходими са година-две, за да може в главата на всеки,
Коментари Харесай

Стефан Данаилов влезе в болница, а ти не разбра

Необходими са година-две, с цел да може в главата на всеки, озовал се на късия път по адаптирането на студентските си мечти към действителния свят на медиите, да придобие необикновен ментален инструмент - трафикомер. Трафикомерът съставлява тяло в централните мозъчни лобове с несложна задача - да замести усетът за значими процеси с бързи автоматизми и светкавички реакции, касаещи трафика. 
В един подобен миг се появява информация: Стефан Данаилов още веднъж влезе в болница
Тук най-голямата неточност, която може да направиш като публицист е да се фокусираш прекомерно върху това защо става дума. Че отишъл за рехабилитация, че става дума за рутинна процедура, през която минава всеки с проблеми с тазобедрената става, е без значение. Стефан Данаилов е влезнал в болница, това те интересува. След това си представяш началната страница на поверената ти медия и виждат по какъв начин новината с огромна мощност би могла да оглави като военачалник осведомителния поток. Ще я поставиш вещо на лидерска позиция като добър пълководец. Слагай я. Айде, че други към този момент я сложиха ве. Те по-бързо от теб са рефрешвали осведомителните организации, по-добри са от теб, по-опитни.    
Какво, викаш, бавиш се, щото си мислил заглавието? Добре, изясни ми, какво друго може да е заглавието за това, че Стефан Данаилов е влезнал в болничното заведение, с изключение на, че Стефан Данаилов е влезнал в болница? Примерно да не би Чарли Шийн да е влезнал в клиника за зависимости? Ако бе по този начин, щях да схвана. Тогава би могъл да напишеш не, че Стефан Данаилов е влезнал в болница, а че Чарли Шийн е влезнал в клиника за зависимости, само че в този случай става дума за това, че Стефан Данаилов е влезнал в болница. А не че Чарли Шийн е влезнал в клиника за зависимости. 
После мислиш за читателя. Ти добре знаеш, че читателят е многоспектърен, мощно заинтригуван от събитията човек и съгласно скромните ми знания за осведомителните портали е: 
а) човек, който е влезнал да си ревизира пощата.
б) човек, който е тръгнал да влиза да си ревизира пощата, само че се е сетил, че то няма кой знае какво да получи с изключение на писмо за умрял негов родственик в Нигерия, който му е оставил голямо завещание - третият тази година. 
в) човек, който преглежда уебсайт за коли, тъй като доста обича коли, само че и няма доста пари, което му лишава много време да реши какъв автомобил да си купи, по тази причина и преглежда уебсайт за коли, въпреки че има автомобил, който си купи много скоро, само че от този момент привикна и му е хубаво да влиза в уебсайт за коли и просто да ги преглежда с мисълта, че някой ден отново ще си купи, би желал, ще му се.   
г) човек, който влиза безредно във всички конгреси, с цел да напише, че би трябвало да има нов Народен съд и да се разстрелят доста разнообразни хора, които е подготвен да изброи поименно и ето, към този момент почна да ги изброява, чакай да си довърша текста бе пич!
д) човек, който желае да си ревизира хороскопа и към този момент го е ревизирал, само че не му е харесал ( " Днес ви чакат компликации с половинката " ) и желае да го види на още няколко места, където да вземем за пример не го чакат компликации с половинката - въпреки че нямаш половинка, кой изобщо има половинка, няма такива хора. Освен овните. 
Кое е общото сред всички тези мощно заангажирани читатели? Общото е, че всички те ще цъкнат да видят какво става със Стефан Данаилов и че е признат в болница. После ще прочетат, че е признат в болница и ще си кажат - хм, значи Стефан Данаилов са го приели в болница. Възможно е да споделят у дома с другите хора към тях - вие разбрахте ли, че Стефан Данаилов са го приели в болница? Другите ще реагират с изненада - а, по този начин ли, Стефан Данаилов са го приели в болница? Да, да, ще отвърнеш ти - написа го в интернет (винаги е по този начин, написа го в интернет просто) Ако те са задоволително механически готови биха могли да наберат " Стефан Данаилов + болница " в интернет и да прочетат същия текст, с цел да се уверят от първа ръка, че таман в болница е влезнал таман Стефан Данаилов таман в този момент. Това преди да си вземат наследството от чичото в Нигерия - и той, преди да го остави, е влезнал в болница. 
Но ти въпреки всичко, като четец, като интелигентен човек, може да изпиташ скука от тия неща. И да вземеш да излезеш да се разходиш. И да хванеш в метрото. Метрото малко се бави. И тъй като се бави е преценено, че не може да се чака просто ей по този начин. Това са шест минути, в които съзнанието ти е предразположено към усвояването на познатата композиция сред информация и реклама и вместо да гледаш в черното тунелче и да чакаш да засвети първо в далечината, след това по-близо и най-после да влезеш в метрото, за теб работи особено осведомително табло...Не се опасявай да попиташ какво написа на него, мога да ти кажа най-приятелски. Пише, миг да видя, аз съм късоглед, да, несъмнено написа, че Стефан Данаилов е влезнал в болница. Сега се качвай в метрото и пътувай за където щеш. И внимавай, че нещо ще ти изписука телефона - не е половинката, не чете ли хороскопа, това са просто вести от Гугъл. Автоматично преравяне на най-важното от целия информативен поток, сортирано по няколко параметри на читателското внимание. Днес обаче е елементарен ден за логаритъма. Но не и за Стефан Данаилов. Той е влезнал в болница. 
Единственият вид да не схванеш, че Стефан Данаилов е влезнал в болница, е да влезеш в болница. Обаче преди малко си влезнал в същата болница. Пак проблеми. Затова влез отново и прочети в коя болница е влезнал, с цел да влезеш в друга. А когато съседът ти по легло изиска стотинки, с цел да зареди тв приемника...
Знаеш какво да му кажеш. 
 
Автор: Райко Байчев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР