Необходими са допълнителни инвестиции от над 470 милиарда евро годишно,

...
Необходими са допълнителни инвестиции от над 470 милиарда евро годишно,
Коментари Харесай

ЕК се нуждае от над 470 млрд. евро годишно, за да постигне целите за климата до 2030 г.

Необходими са спомагателни вложения от над 470 милиарда евро годишно, с цел да се реализиран задачите на Европейски Съюз за климата до 2030 година Това съобщи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, изказвайки се на конференция за бюджета на Европейски Съюз в Брюксел, предава.

„ За да се реализиран задачите на Европейски Съюз за климата за 2030 година (намаляване на въглеродните излъчвания с 55% спрямо равнищата от 1990 година, бел. ред.), ще са нужни спомагателни вложения от над 470 милиарда евро годишно. Ето за какво 30% от нашия Фонд за възобновяване от пандемия от последващо потомство на Европейски Съюз е предопределен за финансиране на зеления преход на Европейски Съюз “, сподели Урсула фон дер Лайен. 

Тя означи, че натрупването на подобен размер на вложенията ще изисква присъединяване на частни, държавни, европейски и интернационалните източници. И добави, че още 20% от всички средства на Европейски Съюз за възобновяване от пандемията ще бъдат ориентирани за стимулиране на нововъведенията и цифровата промяна на европейската стопанска система и общество. Фон дер Лайен означи със удовлетворение, че доста страни от Европейски Съюз преизпълват капиталовия проект, избран от Европейската комисия и „ влагат в цифрови технологии както в никакъв случай до момента “.

Председателят на Европейската комисия допусна, че осъществяването на всички планове в границите на програмата „ Следващо потомство на Европейски Съюз “ ще може да обезпечи годишен растеж на Брутният вътрешен продукт на Европейски Съюз с 2%. Тя акцентира още, че Европейската комисия към този момент сполучливо финансира всички тези планове посредством заеми под формата на излъчвания на зелени облигации, като означи, че Европейски Съюз е най-големият емитент на този тип скъпи бумаги в света. Според фон дер Лайен ползата на пазара към европейските облигации единствено пораства, като търсенето непрекъснато надвишава размера на всяка емисия няколко пъти.

Фондът Next Generation от 750 милиарда евро беше основан от Европейската комисия през 2020 година като общоевропейски инструмент за финансиране на икономическото възобновяване на страните от Европейски Съюз след пандемията. Фондът е предопределен за интервала до 2027 година За основаването му Европейски Съюз притегля заемни средства, чието погашение се пресмята за интервала до 2052 г.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР