Необходими продукти: 6 с.л. чай 6 ч.ч. вода 1 ч.ч.

...
Необходими продукти: 6 с.л. чай 6 ч.ч. вода 1 ч.ч.
Коментари Харесай

Рецепта на деня: Домашна комбуча

Необходими артикули:
6 с.л. чай

6 ч.ч. вода

1 ч.ч. захар

гъба-майка (SCOBY – Symbiotic Colony of Bacteria and Yeasts - симбиотична колония от бактерии и дрожди)

Може да употребявате черен или зелен чай, или композиция от двете, насипен и никога от пакетчета. Особено значимо е чаят да съдържа кофеин, защото комбуча се храни с него (накрая това снижава количеството му в получената напитка), написа kukuriak.com.
Начин на подготвяне:
1. Сварявате чая, прецеждате го и прибавяте захарта.
2. Поставяте гъбата в задоволително необятен и бездънен съд и заливате с охладения и подсладен чай.
3. Покривате съда с забрадка (с задоволително пореста конструкция, с цел да може гъбата да диша) и го пристягате с ластик – това защищава да не влизат други микроорганизми или инсекти, както и да не стартира развой на кондензация. Оставяте на изсъхнало, хладно и мрачно място за към 1 седмица.
4. На втората седмица към този момент ще видите бълбукащите мехурчета и оформилата се нова гъба от горната страна. Отделяте гъбите и наливате течността в бутилки, които затваряте добре. Поставяте ги на място с температура, малко по-висока от стайната (например, тъкмо пред вратата на хладилника), с цел да се газират в допълнение.
5. След няколко дни може да прехвърлите бутилките в хладилника – към този момент са подготвени за консумация. От останалите гъби може да продължите да вършиме нов тоник.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР