Необходими ли са промени в разпределението на ваканциите? Трябва ли

...
Необходими ли са промени в разпределението на ваканциите? Трябва ли
Коментари Харесай

Как Европа организира училищните си ваканции и къде сме ние

Необходими ли са промени в разпределението на ваканциите? Трябва ли да се съкрати лятната за сметка на зимната, може ли в родните условия - с класни стаи без климатици, да се учи и в юлската горещина? Уместно ли е контрапредложението - учебното заведение да стартира на 1 септември, само че да завършва през юни? Вярно ли е, че на всички места в Европа първият образователен ден е 1 септември? Последното е много встрани от истината (не единствено, че не всички стартират на 1 септември, а в някои страни има даже разлики сред провинциите) и въпреки всичко не е неприятна концепция да се прегледат практиките в европейските страни. От това може да ни хрумнат някои положителни хрумвания за оптимизация, която би ни се отразила добре, в случай че докара до понижаване на напрежението и умората у децата и увеличи успеваемостта от времето им в учебно заведение. 

И по този начин, по какъв начин го вършат в Европа?

Европейската Изпълнителна организация по обучение, просвета и аудио-визия дава подробна информацията за организацията на образователното време в 37 страни през 2016/2017 година в отчет, оповестен предходната есен.

Първият образователен ден

В 11 страни/региони в Европа образователната година като цяло стартира сред 8-и и 31 август.

В 16 страни/региони тя публично се открива на 1 септември.

В 4 учебното заведение стартира през първата седмица на септември: Австрия, Хърватия, Ирландия и Словакия.

За 9 първият образователен ден е сред средата и края на септември. За южните страни в листата (Кипър, Гърция, Италия, Малта, Португалия и Турция) по-късният старт е логически - прекомерно горещо е, с цел да се учи. Но тук са също България, Румъния и Люксембург, означават създателите на отчета.

В Малта учениците се връщат на учебно заведение чак в края на септември.

Началото и краят на образователната година са разнообразни за другите райони в границите на една страна в: Австрия, Германия, Испания, Италия, Холандия, Полша, Словения, Словакия и Швейцария. В Германия да вземем за пример публично образователната година стартира на 1 август, само че действително началото е между 8 август и 13 септември според от провинцията.

В допълнение към лятната отмора в Европа има 4 съществени ваканции по време на образователната година: есенна, коледна/ новогодишна, зимна и пролетна/великденска. С изключение на почивката по Рождество и Нова година, останалите варират и като начална и последна дата, и като общ като брой дни. Някои ваканции са свързани с празници, които не са с закрепена дата от календара (напр. Великден) и по тази причина и почивките търпят известни промени. Допълнително страните дефинират неучебни дни на значими национални или религиозни празници.

Есенна почивка

През есента децата имат едноседмична почивка в 17 страни/региони; в други тя варира от два дни (Чешката република) до три седмици (Швейцария). В някои няма такава ваканция (напр. Австрия и Хърватия).

Рождество

На Рождество съвсем всички страни обезпечават двуседмична почивка. Само в няколко тя продължава една седмица (напр. Унгария и Полша), а в други е три седмици - подобен е казусът в Швеция.

Зимна почивка

През зимата ваканцията е 1 седмица в 18 страни, само че тук също има разлики. Гърция, Хърватия, Кипър нямат зимна почивка, а във Франция и Полша тя продължава две седмици.

Пролетна/Великденска почивка

Тя е 1 седмица в 15 страни и 2 седмици в 13 страни. Другаде продължава сред 4 дни (Финландия и Словакия) и 3 седмици (Швейцария).

Кой взема решение

Продължителността, началната и крайната дата се дефинират от разнообразни органи на властта в другите страни. Областните управи решават въпроса в Германия, Испания, Италия, Австрия и Швейцария. В Швеция и Норвегия отговорността пада върху общинските препоръки. Като цяло общият брой образователни дни е закрепен на национално равнище.

В Чехия, Германия, Франция, Италия, Холандия, Полша и Словения (за зимните ваканции), Словакия и Швейцария националните управляващи определят различни дати за отмора по случай местни празници. 

Въпреки някои разлики в продължителността на ваканциите се съблюдава почти еднакъв модел в началното и в междинното обучение.

Лятната почивка

Тук разликите сред другите страни са в действителност огромни.

Най-общо казано, в Европа образователната година завършва сред края на месец май и втората половина на юли. В най-вече страни лятната почивка стартира в средата на юни.

Продължителността ѝ варира доста по държави - от 6 седмици в някои немски провинции, в Холандия, Англия (Англия, Уелс и Шотландия) и Лихтенщайн до 13 седмици в Латвия, Литва, Португалия, Босна и Херцеговина и Турция, 14 седмици в Италия и даже 15 седмици в България (за началния курс), означават от европейската организация.

Летните ваканции са нормално по-кратки в тези страни, където учениците имат по-често и по-продължителни ваканции през годината.

В някои дълготрайност на лятната почивка е според от възрастта на учениците. За гимназистите нормално тя е по-кратка, в сравнение с за децата в началния курс. В България, Гърция, Кипър, Литва, Португалия, Швейцария, Сърбия лятната почивка за дребните възпитаници продължава по-дълго, в сравнение с за гимназистите, а в Босна и Херцеговина и Ирландия е противоположното.

Брой образователни дни

Той е сред 162 (Франция, като се изключи последните години от гимназиалния курс) и 200 (Дания и Италия). В почти половината страни е сред 170 и 180 дни. В 15 страни е от 181 до 190. Някъде малките възпитаници имат над 191 дни почивка годишно. Като цяло броят на дните е еднакъв в началния и междинния курс, само че има и изключения. Такива са Белгия и Франция (последните години от междинното образование), както и Босна и Херцеговина (Република Сръбска), къдет образователните дни за гимназистите са повече, в сравнение с за децата в началния курс. Обратното се следи в Ирландия, Гърция, Кипър, Холандия и Полша.

България не е посочила данни за общия брой образователни дни.

Качеството

Организацията на образователния развой е единствено един от детайлите, които построяват качеството на образованието. Има други, не по-маловажни фактори. И въпреки всичко, в случай че търсим най-хубавите европейски образци в образованието, потвърдили се в интернационалните изследвания (например PISA на Организацията за икономическо сътрудничество и раз – стратегия, която тества знанията и уменията на 15-годишните в разнообразни области и която при последното осъществяване през 2015 година обхвана 72 страни), няма по какъв начин да не се насочим към Финландия и Естония, които имат най-високите резултати за Европа. В групата на положителните, с резултати над междинните, са още Англия, Холандия, Словения, Германия.

България е надалеч обратно, под междинните резултати, а общото ни равнище е сравнимо с това в Турция, Молдова, Гърция, Албания, Македония, Румъния, Йордания, Алжир, Тунис, Мексико, Перу, Колумбия, Бразилия, Чили, Тайланд и Индонезия. Страната ни обаче може да вземе образец от потвърдилите се водачи, в това число за организацията на образователната година и ваканциите.

Каква е тя в един от водачите в европейското приблизително обучение – Естония?

Там образователната година стартира на 1 септември и завършва на 31 август, което надали е проблем за северната страна, само че би изисквало обезпечаването на нужната климатизация в клас на родна почва. Есенната почивка е 1 седмица, коледната – 2 седмици, пролетната – 1 седмица, лятната – 12 седмици и половина. Те започват на 7 юни и завършват на 31 август.

Отделно естонските деца не вървят на учебно заведение на 24 февруари – Деня на независимостта, на Разпети петък и на 1 май.

Ако вземем друга чудесно показала се страна в PISA - Словения, която по резултати е в една група с Германия, само че има по-близки до нашите условия, ще забележим следната организация: учениците потеглят на учебно заведение на 1 септември, а годината завършва сред 22 май и 23 юни. Есенната почивка е 1 седмица, коледната – 1 седмица, зимната – 1 седмица, пролетната – 1 седмица, а лятната е 10 седмици. Извън това словенците почиват един-единствен ден - в понеделника след Великден.

Ако на този декор на стройна организация покажем данните за 2016/2017 година за България, ще забележим много безредна система.

Единствено началото на образователната година е еднообразно за всички – 15 септември. Оттам нататък имаме 4 разнообразни дати за довеждане докрай на учениците в другите стадии от образованието – сред 15 май и 30 юни, ваканциите не са избрани по седмици, а са от дата до дата – първата е 4 дни (есенна), втората – 12 (коледна). Всъщност действително е 13, тъй като стартира във вторник и завършва публично в събота. Третата (пролетна) е 10 дни, само че е оповестена от събота до понеделник в това число и първият образователен ден на децата след почивката е с програмата за втория от седмицата.

За разлика от естонците и словенците, които не разрешават доста спомагателни почивни дни да нарушават ритъма на децата, у нас системата обилно подарява почивки – пред европейската организация сме заявили цели 8 дни, нищо, че един от тях сме включили и във ваканциите (24 декември).

Разбира се, не би трябвало да се ползва непознат модел автоматизирано, без вземане предвид с изискванията тук, даже и доста да ни се желае да си откраднем нещо от чужбина. Но примерите са красноречиви и може би би трябвало да помислим по какъв начин, в случай че не да създадем словенска или естонска система, най-малко да понижим хаоса от нахвърляните почивки – ту 4-, ту 12-дневни ваканции, от многото неучебни дни - общо 8, само че раздавани един по един измежду образователно време, които не обезпечават отмора, а просто скапват ритъма и прибавят стрес.

Анкета Трябват ли промени в лятната почивка на учениците? Да, прекомерно е дълга - не е проблем да се учи и през юли. Да, само че през юли е горещо. По-добре образователната година да стартира на 1 септември. Не, по този начин си е добре. гласувай резултати
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР