Необходими бяха тези допълнителни противоепидемични мерки, в никакъв случай не

...
Необходими бяха тези допълнителни противоепидемични мерки, в никакъв случай не
Коментари Харесай

Проф. Йорданка Стоилова: Мерките са много необходими

Необходими бяха тези спомагателни противоепидемични ограничения, никога не са крайни. Това сподели пред БНР проф. Йорданка Стоилова, началник на катедра „ Епидемиология и медицина на бедствените обстановки “ в МУ в Пловдив.

По думите ѝ страната е влезнала в епидемиологичната крива и се е изкачила нагоре към доста високо равнище на заболеваемост, тъй като не са се спазвали леките защитни ограничения - носене на маски и отдалеченост сред хората.

"Когато се носят вярно маските, защищават от приемане на високи дози вирусен товар, а при вдишване на дребни дози дават антитела. Медицината, основана на доказателства, не демонстрира вредности от носене на лицеви защитни средства ", изясни проф. Стоилова.

"Масовото проучване с тестово има своето значение, само че би трябвало политическо решение за това.... След тестването следва една доста значима стъпка на изолираност и карантиниране. Тук към този момент доста огромно значение има самосъзнанието на обществото, тъй като като си инфектиран, би трябвало да се изолираш. Това не знам по какъв начин ще стане. Трябва да се набележат ограничения, които са наложителни ", означи още проф. Стоилова.

По думите й има научни проучвания, че в учебните заведения е мъчно да се съблюдава нужната отдалеченост от 2 метра сред учениците и по тази причина се счита, че там вирусът се популяризира, само че акцентира, че е доста извънредно определението, че учебните заведения са разплодник на болестта.

"Добра ваксина, приложена на огромен % от популацията, може да сътвори групов имунитет. А не да хвърлим хората да се заразяват и да има неконтролиран епидемиологичен митинг, това е неприемливо! Дори не е хуманно! ", съобщи проф. Стоилова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР