Необходима ли е подомна мярка за вдигането на местните данъци

...
Необходима ли е подомна мярка за вдигането на местните данъци
Коментари Харесай

Икономист: Вдигането на местни данъци и такси се очакваше заради липса на ресурс в общините

Необходима ли е подомна мярка за повдигането на локалните налози и такси разясниха в студиото на „ Събуди се ” Петър Ганев от Института за пазарна стопанска система и икономическият анализатор Владимир Сиркаров.

„ Това беше предстоящо поради неналичието на запас в общините. Вдигането на локалния налог става постоянно след изборите. Обикновено данъкът върху недвижимите парцели е най-често увеличаваният ”, съобщи Ганев.

„ Очаквах по-сериозни нараствания изключително след изявлението на зам.-министърът на финансите Владислав Горанов, който съобщи, че локалните налози у нас са извънредно ниски ”, разясни Сиркаров. Той разяснява и предлагането да има по-висок налог за колите, които отделят повече нездравословни излъчвания. „ Тези ограничения няма да доведат до основни промени в световната картина, обвързвана с битката против мръсния въздух. Не мисля, че от позиция на общински бюджет ще има сериозен фискален резултат ”, сподели още Сиркаров.

``
реклама

20 дни след локалните избори новите градски управници интензивно разискват бюджета. За да излязат сметките обаче, в огромен брой общини пресмятат нарастване на локални налози и такси.

Току-що определен, новият кмет на Пловдив, съобщи по-ниски налози за колите. Още тогава обаче стана ясно, че това е мъчно за осъществяване. 

„ Данъкът би трябвало да бъде сведен, въпреки че Менда Стоянова е на друго мнение ”, съобщи кметът на града Здравко Димитров.

„ По принцип налозите в Пловдив, съпоставени със междинното за страната, не са толкоз високи ”, счита Менда Стоянова, ръководител на Комисията по бюджет и финанси в Народно събрание.

20 дни по-късно, в града под тепетата към този момент е време и за още разяснения от заместник-кмета по икономическата политика. 

„ Политиката ще бъде да има заслужено облагане, т.е. за възстановяване на въздуха в града, ние ще завишим налозите на тези транспортни средства, които замърсяват повече, за сметка на тези, които са по-екологични ”, сподели още  зам.-кметът на Пловдив Илия Кирчев.

И в Русе първата поръчка на новия градоначалник е да не подвига налозите. По думите е заварил и предложение за повдигане на такса боклук.

„ Таксата битови боклуци визира всяко домакинство. Трябва да се прави в безусловно краен случай ”, счита Пенчо Милков, кмет на Русе.

Това значи или общината да се оправи с дефицит от 4 и половина милиона лв., или да опре до крайния случай, както още доста общини.

„ Разбира се, ще има нарастване. Най-вече, тъй като таксата за депониране на боклуци е увеличена от 57 на 95 лв.. Това е с решение на Народно събрание и Директива на Европейски Съюз. Така че няма по какъв начин да не се отрази в такса боклук ”, безапелационен бе Кирчев.

По-високата цена за депонирането на боклука ще засегне и Хасковска област.

„ При 80 % събираемост на таксата боклук до момента общината е събирала към 7 милиона, а от идната година разноските, които са нужни, с цел да се извършват всички тези действия, са 9 милиона и 139 хиляди ”, сподели Станислав Дечев, кмет на община Хасково.

С предстоящото нарастване таксата за един апартамент от 60 квадрата в центъра на Хасково, ще стане 150 лв., вместо досегашните 130.

Във Велико Търново увеличение на такса боклук няма да има, само че ще отпадне отстъпката от 10 %, от която са се употребили половината от данъкоплатците в остарялата столица.

„ За централна градска част, в случай че такса боклук е била 76 лв. и 80 стотинки става 84 лв. и 70 стотинки. Тоест, с 8 лв. се усилва ”, разясни Снежана Данева- Иванова, зам.-кмет на Велико Търново.

А в града на икономиите, се готвят за нарастване на ставката върху постройките.

„ Средно за всеобщите жилища  е от 5 до 20 лв., според от местоположението на самия парцел, а за селата нарастването е 2, 3 или 5 лв. ”, сподели още Мария Йозова, шеф на дирекция „ Местни налози и такси ”, Община Габрово.

Обяснението на Община Габрово е, че от 2008 година до момента локалните налози са вдигани един път.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР