„Необходима е спешна енергийна дипломация за овладяването на кризата с

...
„Необходима е спешна енергийна дипломация за овладяването на кризата с
Коментари Харесай

Иван Хиновски: Необходима е спешна енергийна дипломация за овладяване на кризата

„ Необходима е незабавна енергийна дипломация за преодоляването на рецесията с природния газ “, разгласи енергийният специалист Иван Хиновски.
По думите му това, че страната ни ще разтовари 1 от общо 7-те танкера с полутечен газ от Америка в Турция, е положително решение.
„ С Турция нямаме контракт за междусистемна съгласуваност, който е доста значим. Фактически, без подобен контракт ние не можем да пренасяме газ на територията на страната в нашата газопреносна мрежа “, изясни той..
Хиновски посочи, че енергийните специалисти приказват за тази алтернатива и по тази причина, че Турция е сериозен сътрудник, още от прекъсването на газовите доставки от „ Газпром “.
„ Още когато се обсъждаше въпросът ще продължава ли договорът с „ Газпром “, или не, ние казахме, че би трябвало да стъпим на още един сигурен сътрудник, каквато е турската енергийна компания BOTAŞ /„ Боташ “/ “, добави той.
Вчера енергийният министър Росен Христов разгласи, че България ще закупи единствено един танкер с полутечен газ от общо седемте, контрактувани от държавното управление на Кирил Петков. Министърът обаче бе безапелационен: „ Количествата полутечен газ, които ще получим през октомври обаче не са задоволителни “. По думите му страната ни извънредно мъчно е намерила слотове за разтоварване. Това е и повода по контракта с американската компания „ Шиниър “, вместо първичните 7 танкера, да получим единствено 1. За да се овладее газовата рецесия, страната ни ще договаря с Азербайджан за увеличение на доставките.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР