Необходима е само обикновена декларацияИспанският парламент прие окончателно закон за

...
Необходима е само обикновена декларацияИспанският парламент прие окончателно закон за
Коментари Харесай

В Испания приеха закон за свободен избор на пола след 16-годишна възраст

Необходима е единствено елементарна декларация

Испанският парламент одобри дефинитивно закон за свободен избор на пола в персоналната карта за лица над 16 години. Необходима е единствено елементарна декларация. Промяната мина след месеци разгорещени диспути в самата ръководеща лява коалиция, водена от социалистите. Тази година в Испания предстоят парламентарни избори, осведоми.

Проектът беше знаков за по-малкия сътрудник - радикално-лявата групировка " Подемос ". Това е гигантска крачка напред, означиха вносителите. Според тях законът отстранява рестриктивните мерки за трансексуалните хора и отстранява визията за тях като патологични случаи.

Досега възрастните в Испания можеха да заявят смяната на пола единствено при съществуване на здравна експертиза, която установи полова дисфория, психиатрично положение на безпокойствие Изискваше се и потвърдено хормонално лекуване в продължение на две години. Непълнолетните се нуждаеха и от правосъдно позволение.

Новият закон отстранява всички сходни условия, като лицата на 14 и 15 години могат да аплайват, в случай че техните родители или законни настойници са съгласни. За лица на 12 и 13 години се изисква и позволение от арбитър. Така Испания става една от дребното страни с сходно законодателство. Пионер в Европа стана Дания през 2014 година.

Необходимостта от законодателство в отбрана правата на транссексуалните стана изключително остра поради внезапното повишаване на броя на хората с недоволства от дисфория - форма на дистрес, причинявана от противоречие сред биологичния пол и пола, с който човек се разпознава. Напоследък обаче няколко европейски страни, които бяха пионери в отбрана правата на трансексуалните, премислиха позицията си. Сред върналите някои ограничавания бяха Швеция и Финландия. Британският парламент предишния месец блокира шотландски закон за правата на трансексуалните, сходен на признатия в Испания.

Преди година Швеция спря хормоналната терапия за малолетни, с изключение на в извънредно редки случаи, сходна стъпка направи и Финландия през 2020 година Самоопределението на половата еднаквост основава бъдещи проблеми, които още не са решени, показва Организация на обединените нации.

Така да вземем за пример обособените страни би трябвало да преценяват дали някой, роден като мъж, само че получил документ за жена, би трябвало да има достъп до всички стратегии и категории за биологични дами.

Междувременно испанските депутати одобриха и закон за заплатен отпуск на дами с остри болки при месечното си неразположение. Мярката към този момент е без казус в Европа, само че е в действие в Япония, Индонезия и Замбия. Испанският текст не показва дълготрайност на тази отпуска по болест, която се дава от доктор и се финансира от испанските обществени служби.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР