Необходима е разпоредба премиерът да се явява поне веднъж в

...
Необходима е разпоредба премиерът да се явява поне веднъж в
Коментари Харесай

Президентът призова да се засили гражданското участие и контрол върху управлението

Необходима е наредба министър председателят да се явява най-малко един път в месеца в пленарна зала за отговор на общи въпроси по политиката на държавното управление, съобщи в обръщението си към народните представители в Народното събрание президентът Румен Радев.

Държавният глава даде началото на новия политически сезон след едномесечната почивка на депутатите.

Необузданата корупция по високите етажи и ширещата се престъпност, изключително в дребните обитаеми места, изискват законодателните и контролни функционалности на Народното събрание да се съсредоточат върху укрепването на върховенството на закона, акцентира президентът.

В началото на обръщението си, той съобщи, че се обрисува тежка и натоварена парламентарна сесия, следва приемането на редица закони, най-важният от които е държавният бюджет, като напомни, че ще има и локални избори.

"България продължава да губи най-ценното си благосъстояние - хората, огромна част от жителите се отчуждават от личната си страна. Прозрачност отчетност и отговорност, съществени фактори на ръководството – чезнат. Няма развиване сигурност и разцвет, а има беднотия и корупция ", означи президентът.

Нужна е смяна, която да ускори гражданското присъединяване и надзор върху ръководството, да направи институциите по-прозрачни. Необходима ни е мощна страна, добави Радев.

Той означи, че чака интензивен спор по значимите въпроси. Не може да има дейно ръководство на страната, в случай че няма пълностоен парламентарен надзор върху изпълнителната власт, сподели Радев.

"Българското държавно управление е едно от дребните, което не следва управническа стратегия, която да е получила утвърждението на Народното събрание след обществен спор. Ако наред със състава на Министерски съвет, министър председателят предлага за утвърждение в Народно събрание и своята управническа стратегия, това би било добре ", съобщи Радев.

Според президента има нужда от наредба, която да задължава министър председателят да се явява най-малко един път в месеца в Народното събрание за отговори на общи въпроси по политиката на държавното управление.

Отказът от блицконтрол бе оттегляне от демократичните правила и неговото възобновяване ще бъде стъпка към положителните практики на парламентаризма, счита президентът.

Той прикани още в този момент да се концентрират напъните към значими за бъдещето на страната решения, в случай че това не се случи или апатията ще продължи да опразва България, или улицата ще опустоши статуквото. Българите чакат вашите виновни дейности, сподели още Радев.

"Надявам се новият политически сезон да е извънредно потребен, тъй като се решева най-важният закон в страната – бюджетът и данъчните закони, които го съпровождат ", съобщи Менда Стоянова от ГЕРБ преди началото на първото съвещание. Тя означи още, че се надява в Народното събрание дасе получи логичен спор.

Надявам се да реализираме повече приходи и повече сигурност за българските жители, съобщи и Алексъндър Сиди от Вътрешна македонска революционна организация.

Лидерът на "Воля " – Веселин Марешки, уточни че целите за тях през новия политически сезон ще са повишението на приходите, строителството на автомагистрала "Хемус ", както и че ще бъдат коректив на всички отрицателни решения.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР