Необходима е превенция и информация сред младите хора по отношение

...
Необходима е превенция и информация сред младите хора по отношение
Коментари Харесай

Д-р Хасърджиев: Трябва превенция и информация за дрогата

Необходима е предварителна защита и информация измежду младежите във връзка с използването на наркотични субстанции. Наркозависимите би трябвало да бъдат лекувани, а не вкарвани в пандизите. Това мнение изрази в студиото на „ Здравей, България” ръководителят на Националната пациентска организация доктор Станимир Хасърджиев.

„ В доста страни по света броят на умрелите от използването на опиати понижава последователно. В България през последните години знаем, че починалите и по пътищата, и от дрога се усилват. Обяснението е просто. Ние сме една от дребното страни по света, които, вместо да лекуват подвластните, тъй като наркоманията е заболяване, ги вкарва в пандизите. И си мислим, че като вършим всеобщо проби и изкарваме какъв брой доста са позитивните проби, ще се преборим с казуса. Очевидно това не е така”, уточни доктор Хасърджиев.

По думите му използването на дрога в нощните заведения е всеобщо събитие. „ Няма какво да се крием. Няма по какъв начин да не разясняваме този факт и да го замитаме под чергата. Откакто свят светува, човек търси някаква форма на развлечение отвън действителността. Наркотици постоянно ще има. Ние не можем напълно да решим този проблем. Но това, което можем да създадем, е да понижим вредата. А това няма да стане със прекъсването на улицата и затварянето на млади хора”, акцентира той. И добави: ”Необходима е информация и превенция”.

Той разяснява и изследването, съгласно което учениците у нас стартират да пробват опиати още на 14-годишна възраст. „ Неотдавна направихме сходно изследване и за тютюнопушенето. В страната е неразрешено даже да питаш деца за това, тъй като нашето пуританско общество счита, че по този начин ги подтикваме да пушат. Но те, по този начин или другояче, пробват от тези работи. Въпросът е дали са готови и дали знаят по какъв начин да се пазят и към кого да се извърнат, на кого да се оплачат? За следващ път, във връзка с райския газ, се опитваме посредством забрани да се борим не с същинските нарушители, които са отговорни за разпространяването на дрогата навсякъде”, счита доктор Хасърджиев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР