Необходима е по-добра поддръжка на жилищните блокове. Гражданите, които живеят

...
Необходима е по-добра поддръжка на жилищните блокове. Гражданите, които живеят
Коментари Харесай

Добромир Василев: Необходима е по-добра поддръжка на жилищните блокове

„ Необходима е по-добра поддръжка на жилищните блокове. Гражданите, които живеят в тях, би трябвало да мислят, че са съсобственици в постройките, а освен притежатели на жилищата си в тях. “

Това съобщи шефът на дирекция „ Жилищна политика “ в Министерството на районното развиване и благоустройството /МРРБ/ Добромир Василев по време на присъединяване си в Годишната конференция за строителство и вложения. Той се обоснова с съществуването на здания , пред които могат да се видят коли на стойност , равняваща се на нужната сума за обновяването на блока , до момента в който положението на входовете им е неприятно. Василев даде за образец и жилищни здания, при които можеш да минеш през неугледни общи елементи , с цел да стигнеш да жилища със модерно и удобно обзавеждане .

Повишаването на интереса към стратегиите за енергийна успеваемост на жилищния сграден фонд беше обвързвано с даване на 100% безвъзмедна финансова помощ , подсети Василев. И добави, че това реализира стремежи резултат, само че изкриви пазара. Използването на напълно обществени средства води до неспособност за реализиране на огромен брой актуализирани многофамилни жилищни здания. Няма по какъв начин с 1,5 милиарда лв. да се обновят 50 000 – 60 000 здания , както се случва в други страни. С наличните средства може да се санират към 700 – 800 здания . За да стигнем до цялостното възобновяване на сградния фонд би трябвало да избягаме от 100% безплатна финансова помощ, другояче ще са ни нужни 70-80 години за обновяването му . Имаме потребност от развиване на частния бизнес и включване на финансови институции, с цел да могат да се финансират планове за възобновяване на постройките, в това число банково, съобщи той.

Василев обърна внимание, че последното броене на Национален статистически институт е посочило, че едвам по 25% от жилищата , а не от постройките в страната, са приложени някакви ограничения за повишение на енергийната успеваемост . Той уточни, че поради сложното реализиране на 100% единодушие и съществуването на необитами жилища част от жителите са подхванали ограничения по отчасти саниране и това се вижда от постройките, които наподобяват като „ леке до леке до леке “ . Въпреки това, огромна част от притежателите виждат резултата и са склонни да реновират жилищата си , само че към момента няма настройка за изцяло възобновяване.

Директорът на Дирекция „ Жилищна политика “ в Министерство на регионалното развитие подсети, че изискване за приемането на средства по Националния проект за възобновяване и резистентност е провеждането на промени , като са заложени такива и във връзка с енергийната успеваемост на жилищните здания. Вече е завършена първата от тях – признати са нужните промени в Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност за по-лесно взимане на решения от притежателите.

Следващата и най-важна промяна , която би трябвало да бъде осъществена, е основаването на Национален декарбонизационен фонд от Министерство на енергетиката, който да набира средства и да финансира стратегии за енергийна успеваемост в жилищния сграден фонд, сподели Василев.

Наясно сме, че има жители, които не могат да си разрешат енергийно възобновяване и които получават енергийни помощи. Идеята е механизмът да се промени по този начин, че да се получават не месечни помощи за отопление, а една помощ за възобновяване, което ще докара до понижаване на разноските, тъй че да няма нужда от обществена помощ, съобщи той.

Председателят на УС и изпълнителен шеф на „ Български ВиК холдинг “ ЕАД инж. Лозко Лозев взе участие във форума в панел за нужните промени във ВиК бранша . Той застъпи позицията, че би трябвало да се продължи политиката за уедряване на ВиК операторите. Инж. Лозев обърна внимание, че с изключение на 3-4 огромни сдружения , по-малките имат и обществена роля. Изпълнителният шеф на ВиК Холдинга даде образец с ВиК оператор в регионален център, който като се изключи че е шеф, обезпечава питейна вода и за редица дребни обитаеми места.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР