Необходима е много по-голяма гъвкавост и адаптивност в отбранителната политика,

...
Необходима е много по-голяма гъвкавост и адаптивност в отбранителната политика,
Коментари Харесай

Президентът Радев: Във време на войни и несигурност не можем да си позволим да свикнем с неглижирането на Българската армия

Необходима е доста по-голяма еластичност и адаптивност в отбранителната политика, в планирането и разходването на ресурсите, тъй че да градим съответни отбранителни качества и хората да виждат в Българската войска благонадежден щит за своята сигурност в границите на груповата защита. Това съобщи президентът Румен Радев пред публицисти, откакто взе участие в тържествения водосвет на бойните флагове и знамената-светини на Българската войска на пл. „ Свети Александър Невски “ в София по случай Деня на храбростта и празник на Българската войска – 6 май.

Президентът и висш главнокомандващ на Въоръжените сили одобри почетния строй на представителните елементи на Българската войска и отдаде респект пред Паметника на Незнайния боец, след което се състоя и тържественият марш на представителните блокове на Въоръжените сили. Водосветът беше отслужен от наместник-председателя на Светия Синод на Българската православна черква Негово Високопреосвещенство Врачански Митрополит Григорий, а по време на осъществяването на националния химн на България бяха създадени 20 артилерийски салюта.

„ Войската ни постоянно е била стожер на държавността и на народа ни в най-тежките тествания. Затова и през днешния ден българите отдават заслужена респект на своите воини “, сподели Румен Радев и пожела на всички военнослужещи здраве и сили в тяхната високоотговорна задача.

„ Напоследък започнахме да привикваме с честата промяна на държавни управления и парламенти, само че тъкмо в днешното време на рецесии, войни и неустановеност не можем да си позволим да свикнем с неглижирането на Българската войска, където процесите по рационализация и грижа за персоналния състав към момента се движат прекомерно мудно “, акцентира президентът. Румен Радев подсети за извършените по негова самодейност няколко поредни съвещания на Консултативния съвет за национална сигурност, отдадени на модернизацията на Въоръжените сили и повишение на възнагражденията на военнослужещите.

„ Отдавна приканвам не за незабавни, а за спешни ограничения за секване на тревожния отлив от Българската войска със мощна обществена стратегия “, акцентира президентът и добави, че на сегашния парламент е лишило съвсем година, с цел да одобри създадената и импортирана от служебното държавно управление на Гълъб Донев стратегия за рационализация на Българската войска. „ Искам да поздравя Народното събрание и партиите, че най-накрая се вслушаха и взеха решение за повишение на заплатите – една значима, само че закъсняла и незадоволителна мярка “, уточни президентът и прикани за повсеместен пакет от ограничения за връщане на привлекателността на военната специалност. По думите на президента, динамичността на измененията в средата за сигурност постанова повишение на разноските за защита, като 2% от Брутният вътрешен продукт към този момент не са задоволителни и доста страни членки на НАТО се ориентират към повишение на този дял.

В отговор на въпрос Румен Радев уточни, че водещ аршин за работата на служебното държавно управление е организацията на почтени и транспарантни избори и изрази очакване както държавното управление, по този начин и ЦИК да основат нужната организация за това. В прерогативите на държавното управление е и пресичането и битката с купения и корпоративен избор, акцентира още президентът.

Относно признатото от Министерски съвет и по-късно анулирано от служебния министър председател и министър на външните работи Димитър Главчев решение за създаване на частна детска болница в София, президентът уточни, че опити за лобизъм в детското опазване на здравето е имало и по време на служебните държавни управления с министър председатели Гълъб Донев и Стефан Янев, само че тези служебни кабинети са отстояли безапелационната позиция, декларирана от президента. Румен Радев акцентира, че в опазването на здравето има място за частна самодейност, само че детското опазване на здравето би трябвало да бъде народен приоритет. Държавата би трябвало да стои на мястото си и е закъсняла с доста години в построяването на национална детска болница с всички нужни отделения и условия, в която децата и техните родители да намират на едно място качествени услуги на най-високо равнище, уточни още президентът.

Запитан за признатите от народните представители промени в Закона за хазарта, президентът Радев уточни, че текстовете се преглеждат от специалистите в президентската институция и следва той да се произнесе. „ Едно е ясно – че бързото законодателство, а ние все виждаме такова преждевременно законодателство, не води до стремежи резултат “, акцентира президентът.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР