Необходим подем на възобновяемите източници на енергия, но също така

...
Необходим подем на възобновяемите източници на енергия, но също така
Коментари Харесай

Доклад очертава бъдещето на електроенергията във Франция до 2050 г.

Необходим напредък на възобновимите източници на сила, само че също по този начин икономическо подкрепяне на градежа на нови нуклеарни реактори: операторът на френската електрическа мрежа RTE показа в понеделник главните си изводи за бъдещето на системата до 2050 година, на фона на дебата, който стартира по тематиката преди президентските избори, предава Франс прес.

Солидният отчет, работата по който стартира през 2019 година и който се отличава с невиждан за Франция и Европа размер, би трябвало да е успокоил последователите на нуклеарната сила, тъй като в него се съдържа заключението, че от чисто икономическа позиция стартирането в употреба на нови EPR реактори е по-малко безценен метод за реализиране на въглероден неутралитет доникъде на века, за което Франция, сходно на още десетина страни, пое ангажимент. При всички положения обаче създаването на възобновимите източници на сила (вятърна сила, слънчева енергия) също е неизбежно.

Докладът бе оповестен в интервал, в който енергийното бъдеще на Франция вълнува хората преди началото на предизборната акция за президентските избори през април 2022 година: част от претендентите поддържат концепцията за релативно бърз отвод от нуклеарната сила (еколозите и представителите на радикалната левица например), а други (най-вече десните претенденти, само че такава е позицията и на комунистическата партия) гледат благосклонно на този тип сила.

Президентът Еманюел Макрон, който поддържа нуклеарната сила, към този момент отсрочва стартирането в употреба на шест нови EPR реактора - реактори ново потомство, първият от които се възнамерява най-накрая да проработи следващата година във Фламанвил, Нормандия, Северозападна Франция. Правителството изрази в понеделник задоволството си от " прецизната, качествена и амбициозна работа " на RTE, отбелязва Франс прес.

Постигането на въглероден неутралитет до 2050 година значи колосална електрификация на услугите, превоза, отоплението и промишлеността, в ущърб на използването на нефт и природен газ.

Въпреки че общата консумация на сила се чака да намалее, Франция ще употребява повече електричество през 2050 година, в сравнение с в този момент, даже и в най-трезвия сюжет.

" Франция би трябвало по едно и също време да се оправи с две провокации: от една страна, да създава повече електричество, с което да замести петрола и природния газ, и, въпреки това, да обнови методите за произвеждане на нуклеарна сила, които последователно ще доближат експлоатационния си предел до 2060 година ", обобщава Ксавие Пиешазик, президент на RTE.

Шест сюжета

Френският нуклеарен парк, построен през 70-те, 80-те и 90-те години на предишния век, старее и този развой ще продължи през идните десетилетия, продължава организацията.

За да " хвърли светлина върху публичния спор ", RTE показа шест вероятни сюжета за произвеждане на сила: измежду сюжетите има както такива, които плануват прекосяване на 100 % към възобновими източници на сила до 2050 година, по този начин също и такива за " волунтаристично " създаване на нуклеарната сила, изразяващо се в построяването на 14 EPR реактора и на дребни реактори.

" Всички тези пътища са вероятни, макар че част от тях са по-трудни и несигурни ", споделя Ксавие Пиешазик.

Тези сюжети, които към този момент бяха обрисувани в общи линии в границите на софтуерния проект, този път регистрират също по този начин икономическото, екологичното и публичното измерение на вероятните разновидности.

RTE не е последовател на един или различен сюжет, а показва " техните преимущества и неудобства, въздействието им и последствията им ", акцентира Пиешазик.

" Постигането на въглероден неутралитет е невероятно без забележителното създаване на възобновимите източници на сила ", акцентират създателите на отчета, представен от Франс прес.

Дори и сюжетът с най-сериозна приложимост на нуклеарна сила не може да се реализира без сериозен напредък на възобновимите източници, а точно: седемкратно нарастване на използването на слънчева сила и нарастване с 2,5 пъти на използването на вятърна сила.

" Поносима цена "

Докладът за първи път обръща внимание на икономическия аспект и в него се стига до заключението, че " построяването на нови нуклеарни реактори е подобаващ вид ".

На процедура, макар че цените на възобновимите източници на сила доста понижиха, слънчевата и вятърната сила основават нужда от по-големи вложения за електрическите мрежи (тъй като самите източници са разпилени в пространството) и за гъвкавостта (тъй като не създават сила постоянно), тъй като при тях има потребност от повече депозиране на сила и от спомагателни топлоцентрали с водород или биометан.

По тази причина " сюжетите, включващи нови нуклеарни реактори, наподобяват най-конкурентни ".

Разликата е от порядъка на 10 милиарда евро на година сред сюжет с нови нуклеарни реактори (14 EPR реактора) и различен без нуклеарни реактори, който залага на създаването на парк с възобновими източници на сила. Разликата доближава даже до 20 милиарда евро на година при други сюжети.

На фона на дебата за покупателната дарба RTE прави заключението, че " въглеродно неутралната електрическа система може да бъде реализирана на търпима цена ".

Трансформацията ще докара до нарастване на цените на електричеството (с към 15 процента), само че ще бъде съпроводена с края на разноските за изкопаеми горива, с които се зареждат резервоарите на колите и цистерните.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР