Необходим е общ и интегриран подход за намаляване на броя

...
Необходим е общ и интегриран подход за намаляване на броя
Коментари Харесай

Румен Радев: Неподдържана пътна мрежа създава дефицити в безопасността

Необходим е общ и интегриран метод за понижаване на броя на жертвите при пътни катастрофи на Балканите посредством възстановяване на проектирането на пътища, цялостната организацията на превоза, образованието и квалификацията, както и внедряване на системи за наблюдаване и надзор и на нови софтуерни решения.

Това съобщи президентът Румен Радев по време на Международна конференция „ Визия Нула за Балканите “. Форумът се организира в София под патронажа на президента.

В рамките на конференцията представители на централната и локалната власт, както и български и задгранични специалисти по пътна сигурност дискутират вероятни взаимни дейности за възстановяване сигурността на придвижване по пътищата. Организатори на форума са Българската браншова асоциация „ Пътна сигурност “ и Международната пътна федерация.

Днес, в Международния ден на детето, ние сме длъжниците към най-уязвимите при транспортните катастрофи – децата, съобщи Румен Радев. По думите му, вниманието към тяхното здраве и живот би трябвало да е непрекъснато и целеустремено, а освен в ден като днешния.

В изявлението си пред участниците във форума президентът съобщи, че конференцията е потребна и нужна предвид на обмяна на разнообразни и хрумвания и ефикасни ограничения за понижаване на броя на жертвите на пътя. Държавният глава означи, че на Балканите има общи проблеми, касаещи пътната сигурност, по тази причина са нужни и общи решения. В рамките на Европейски Съюз България и Румъния регистрират най-вече починали при произшествия на пътя. Президентът означи, че в нашата страна живота си губят четири пъти повече хора спрямо Швеция – страната, която първа стартира да ползва в своите политики концепцията „ Визия Нула “ – елиминиране на съдбовните и тежки пътни катастрофи.

„ Пътната сигурност има директно отношение върху нашите здравни и обществени системи. Ефектът от произшествията води и до стопански загуби “, съобщи президентът. Той уточни, че в огромна част от Балканите проблемите са още по-сериозни поради качеството на пътища и остарелият автопарк. “Нашата пътна мрежа е освен най-неразвита, само че и най-зле поддържана. Автомобилният парк при нас е най-стар и също най-зле поддържан “, съобщи Румен Радев, като добави, че когато се проектират и строят пътища, би трябвало да се залагат единни и високи стандарти.

„ Има страни, в които също се случват огромен брой катастрофи, само че има по-малко потърпевши поради развиването на незабавната помощ по въздуха “, съобщи Румен Радев. Той означи смисъла на навременна здравна грижа в така наречен златен час след случай. Румен Радев напомни, че планът за създаване на система за незабавна здравна помощ по въздуха (HEMS) беше направен от президентската институция и включен в Националния проект за възобновяване и резистентност на България. Президентът означи и смисъла на човешкия фактор за понижаване на жертвите на пътя. „ Важно е възпитанието за просвета на придвижване по пътищата и oсобено залагането на такива модели на държание да е още от най-ранна възраст “, уточни президентът.

„ Мобилността е освен в основата на всяка стопанска система, само че и аршин за публичното развиване “, съобщи Румен Радев. Той уточни, че гъстотата на пътната инфраструктура, железопътната мрежа, на летища и пристанища е съвсем право пропорционална на стандарта на живот и сравнението сред Западна Европа и Балканите потвърждава това.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР