Неносенето на маски в клас ще се наказва само в

...
Неносенето на маски в клас ще се наказва само в
Коментари Харесай

Наказания за неносене на маски в клас ще има само в краен случай

Неносенето на маски в клас ще се санкционира единствено в краен случай. Това стана ясно от думите на зам-министъра на образованието Таня Михайлова при присъединяване й в утринния блок на. 

" Маските по принцип като условие и всичко, което е обвързвано със здравословните условия, е условие и на Министерство на здравеопазването. Но що се отнася до класната стая, маските не са наложителни. Аз мисля, че даже и ние мъчно бихме издържали 6 часа в една класна стая с маска ", разяснява Михайлова.

По думите й, към момента се прецизират наредбата и подзаконовите актове, с които родителите могат да изискат децата да бъдат на отдалечено образование за избран период от време. Междувременно, в навечерието на първия образователен ден, в учебните заведения текат последни мерки за съблюдаване на условията на здравното и просветителното министерство. Регионалните здравни инспекции ще вършат инспекции на инцидентен принцип или при подаден сигнал за нарушаване.

С измененията в Закона за предучилищното и учебното обучение се дава опция за възпитаници до 30 дни по здравословни аргументи да вземат участие и да се включат в електронно образование. При епидемиологична конюнктура образованието пък ще може да минава онлайн, само че родителите също ще би трябвало да вземат участие в него. Електронно образование се вкарва и за учениците, когато поради изключителни условия не се изисква присъствено образование.

Дава се и опция на новаторските учебни заведения да организират присъствени часове на учениците от 5-и до 12-и клас, само че да организират до 20% от тях онлайн. По предпочитание на ученика или родителя детето ще може да си остава у дома и да се образова онлайн до 30 дни. Това обаче ще става след заповед на шефа и по здравословни или други уважителни аргументи, удостоверени с документ.

До 30 дни учениците ще могат да се образоват онлайн и когато има оповестена изключителна конюнктура, само че просветителният развой в учебното заведение не е прекратен. Условията това да стане са детето да има медицински документ, че наличието му в учебното заведение заплашва неговият живот и здраве, или на хората, с които живее. В случаите, когато учебното заведение обаче не може да обезпечи отдалечено осъществяване на часовете, то това ще може да се провежда от друго учебно заведение, което предлага такова образование или провежда отдалечена форма на образование.

" Началниците на районните ръководства и самите шефове са осведомени, че всички родители, които декларират своите планове, би трябвало да бъдат надлежно признати тези заявки, да се обработят. И през днешния ден могат да подават тези заявки, на този стадий заявката е в свободна форма, те просто единствено би трябвало да заявят своето желание ", добави Таня Михайлова и посочи, че персоналните лекари не са тези, които освобождават учениците. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР