Нено Димов взе участие в провеждащата се в Хелзинки Неформална

...
Нено Димов взе участие в провеждащата се в Хелзинки Неформална
Коментари Харесай

Кръговата икономика е сред основните инструменти за намаляване на парниковите газове

Нено Димов взе присъединяване в провеждащата се в Хелзинки Неформална среща на министрите по околна среда и климат на Европейски Съюз. Дискусиите са съсредоточени върху три изключително настоящи и взаимосвързани тематики - изменение на климата, кръгова стопанска система и запазване на биологичното многообразие, оповестиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

Акцентът на разискванията в границите на първия ден от срещата бе подложен на въпросите, свързани с изменението на климата и запазването на биологичното многообразие. В изявлението си министър Димов акцентира значимостта на използването на процедура на задачите за изменението на климата. „ Успехът на този развой е обвързван с поддръжката на обществото и в този смисъл той би трябвало да регистрира ползите на хората, както и да резервира конкурентността на стопанската система. Справедливият преход, основаването на почтени и качествени работни места, обезпечаването на стопански напредък и опазване на конкурентоспособността са от основно значение за прекосяване към нисковъглеродно и стабилно на климата развиване “, уточни министър Димов.

По думите му постигането на климатична индиферентност значи основни промени във всички сфери на нашия живот. „ България смята, че Кръговата стопанска система е един от главните принадлежности за понижаване на излъчванията на парниковите газове, който ще донесе по едно и също време както екологични, по този начин и стопански и обществени изгоди. За нас е значимо въвеждането на оптимално справедливи знаци и развиване на Мониторинговата рамка за кръгова стопанска система. Още със Заключенията на Съвета от юни 2018 година в границите на Българското председателство призовахме Европейската комисия да продължи да работи по разширение на знаците, с които се регистрира напредъкът към кръгова стопанска система. Разглеждаме това като сполучлив и на практика насочен метод за отчитане на резултатите и за слагане на последващи цели в политиките и законодателството “, сподели още министър Нено Димов.

„ Необходимо е да се акцентира на засилен разговор и тясно съдействие с промишлеността и с научните среди и да се слага по-голям акцент върху по-технически актове, да вземем за пример стандарти за качество, основни условия към продуктите и други, които да подтикват пазара и да основават предпоставки за създаване на доверие на производителите в рециклируемите първични материали. Доверието в преработването би трябвало да бъде съществена цел, защото когато посредством политиките на Европейски Съюз то бъде реализирано, промишлеността ще генерира търсене, а оттова това ще развие пазара и в ценово отношение и ще способства за конкурентоспособността на стопанските системи на Съюза “, акцентира министър Димов.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР