Нено Димов е подсъдим заради водната криза в община Перник

...
Нено Димов е подсъдим заради водната криза в община Перник
Коментари Харесай

Гледат делото срещу Нено Димов за водната криза в Перник

Нено Димов е обвиняем поради водната рецесия в община Перник през 2019 година На 3 май 2022 година делото стартира всъщност.

„ Разбирам доста добре написаното в обвинителния акт, само че това не ми оказва помощ да схвана същността на обвиняването ”, сподели някогашният министър Нено Димов на предното съвещание по делото.

Според прокуратурата от събраните доказателства са налице рационални учредения за извода, че някогашният министър на околната среда и водите в интервала от 01.04.2019 година до 19.11.2019 година вероятно е показал умишлена занемареност, като с дейностите си е довел до прахосване на имущество, обществена държавна благосъстоятелност - вода за питейно-битови потребности от язовир " Студена " в размер на 1 025 303 куб. м на стойност 1 901 937,06 лв.. В изискванията на дефицит на питейна вода за жителите на общината е било позволено водоползването за промишлени цели от комерсиалните сдружения " Стомана Индъстри " АД и " Топлофикация Перник " АД. По отношение на някогашния и.д. кмет на община Перник Севделина Ковачева са събрани задоволително доказателства, които дават учредения за извода за вероятно осъществено длъжностно закононарушение през интервала октомври-ноември 2019 година - откакто е била известена документално от шефа на ВиК-Перник за мощно понижаване на дебита на водоизточниците, не е подхванала дейности (издаване на заповед) за въвеждане на режим на водоползване в общината.

В хода на досъдебното произвеждане са разпитани 156 очевидци, направена е деветорна техническа експертиза, събрани са над 40 000 страници доказателства.

БГНЕС напомня, че Нено Димов беше в третия кабинет на Бойко Борисов от квотата на „ Обединени патриоти ", препоръчан от Вътрешна македонска революционна организация на тогавашния вицепремиер Красимир Каракачанов. Димов беше притеглен към наказателна отговорност за занемареност още през януари 2020 година. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР