Немският министър на отбраната Борис Писториус заяви, че вече може

...
Немският министър на отбраната Борис Писториус заяви, че вече може
Коментари Харесай

Германия даде зелена светлина за обучение на украинците на танкове Leopard 2

Немският министър на защитата Борис Писториус съобщи, че към този момент може да бъде стартирано образованието на украинските сили да употребяват немските танкове Leopard.

Писториус заяви, че чака в близко бъдеще да бъде взето решение за доставка на тези танкове на Киев.

" При настоящата инвентаризация ще бъдат прегледани въпроси като попълването, поддръжката, ремонта и доставката на оръжейни системи при вероятно разрастване. Сега се приготвяме за всичко това. А при положение на позитивно решение ще можем да действаме доста бързо ", сподели Писториус.

Той насърчи страните сътрудници, които разполагат с Leopard, да стартират образование на украинските сили за работа с тях. Писториус съобщи: " Когато това е допустимо и има предпочитание за това, няма проблем, няма да пречим. Но, несъмнено, ние самите можем да създадем това едвам откакто вземем решение по какъв начин да се постъпим " Леопард " -ите ".

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства думите на Писториус, като акцентира, че откакто бъде взето решение за доставка на бойните танкове, ще е належащо известно време, с цел да бъдат " готови и подготвени украинските бойци да ги употребяват ".

Писториус също по този начин акцентира, че не е склонен с изказванията, че страната му е откъсната от останалите страни членки на НАТО, тъй като продължава да се опълчва на изпращането на бойни танкове в Украйна.

В същото време стана известно, че Полша публично е поискала позволение от Германия да съобщи своите танкове Leopard 2 на Украйна, заяви полският министър на защитата Мариуш Блашчак.

Призовавам също по този начин немската страна да се причисли към обединението от страни, подкрепящи Украйна, с танкове " Леопард 2 ". Това е нашата обща идея, тъй като сигурността на цяла Европа е заложена на карта! ", написа Мариуш Блашчак в Twitter.

Niemcy otrzymali już nasz wniosek o wyrażenie zgody na przekazanie czołgów Leopard 2 na Ukrainę. Apeluję także do strony niemieckiej o przyłączenie się do koalicji państw wspierających Ukrainę czołgami Leopard 2. To nasza wspólna sprawa, bo chodzi o bezpieczeństwo całej Europy!
— Mariusz Błaszczak (@mblaszczak)

Ден по-рано, в понеделник, полските управляващи дадоха обещание да насочат публично искане до Германия и да изискат от Берлин да утвърди прехвърлянето на притежаваните от страната танкове Leopard 2 в Украйна.

Варшава от дълго време насочва тези апели към Берлин, производителя на тези танкове, да даде своето утвърждение, както изискват разпоредбите на НАТО за трансфер на оръжия.

Полските управляващи и други съдружници се надяваха, че въпросът ще бъде решен на постоянната среща на контактната група в Рамщайн предишния петък, само че Берлин още веднъж не даде позитивен отговор.

Въпреки че това е първото публично искане на Варшава, то има по-скоро алегорично значение. Полският министър-председател Матеуш Моравиецки съобщи в понеделник, че Варшава може да работи по свое убеждение по отношение на тези бойни машини.

През предишния уикенд Моравецки също по този начин съобщи, че Полша има намерение да образува коалиция от страни от НАТО, които също разполагат с танкове Leopard 2 и са подготвени да ги предадат на Киев без утвърждението на Берлин.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР