Немският канцлер Олаф Шолц поиска от Варшава да разясни твърденията

...
Немският канцлер Олаф Шолц поиска от Варшава да разясни твърденията
Коментари Харесай

Германия упрекна съседката си за мигрантите

Немският канцлер Олаф Шолц изиска от Варшава да обясни изказванията за скица " виза против пари ", за която се допуска, че е ръководена от полски чиновници. Той също по този начин изрази поддръжка за използването на " спомагателни ограничения " по границите с Полша и Чешката република за справяне с възходящия брой на новопристигащите в Германия през тези страни.

" Абсурден брой визи се издават " на мигранти от страни отвън Европейски Съюз в Полша, съобщи Шолц на протест на Социалдемократическата партия в немската провинция Хесен предходната събота. Той също по този начин съобщи, че полските управляващи могат да " злоупотребяват " с визовия механизъм.

По-рано полската дясноцентристка партия " Гражданска платформа " упрекна ръководещата партия " Право и правдивост " в толериране на корупционна скица, за която се твърди, че нелегално продава полски визи в консулствата по света.

Премиерът Матеуш Моравецки отвърна на удара, като упрекна водача на Гражданската платформа Доналд Туск, че преувеличава въпроса. Той обаче призна, че държавното управление е разкрило " нередности, свързани с няколкостотин визи ".

Берлин разгласи свои лични ограничения за справяне с казуса. Миналата седмица немският министър на вътрешните работи Нанси Файзер съобщи, че нейното министерство обмисля въвеждането на кратковременен стационарен надзор на границата с Полша и Чешката република в опит да се бори с трафика на хора.

Според немските медии в източната провинция Бранденбург, която граничи с Полша, през август полицията е получавала приблизително по 35 незаконни имигранти дневно. През септември този брой е повишен до 57. " Ето за какво установяването на стационарен граничен надзор е по-спешно от всеки път и федералният министър на вътрешните работи има моята поддръжка ", съобщи районният министър на вътрешните работи Михаел Щюбген.

Говорейки на различен протест в Бавария, Шолц съобщи, че броят на новопристигналите е " фрапантно повишен ".

" Не желая [хората] просто да бъдат пропускани от Полша, а по-късно да водим полемика за нашата политика за даване на леговище ", сподели той.

Търсещите леговище, които идват от Полша, би трябвало " да бъдат регистрирани там и да преминат през процедура за даване на леговище там ", сподели той и добави, че хипотетичната скица " виза против пари " " единствено утежнява казуса ".

" Визовият скандал, който се случва в Полша, би трябвало да бъде обяснен ", сподели Шолц.

Въпросът притегли вниманието и на Брюксел. Въпреки че Европейската комисия отхвърли да разяснява дали е получила недоволства от Берлин, Анита Хипер, представител на Комисията по вътрешните работи, назова хипотетичната визова машинация " доста тревожна ", заяви в неделя Financial Times. Комисарят на Европейски Съюз по вътрешните работи Илва Йохансон също изиска от Варшава уточнения, добави тя.

Събитията се развиват в миг, когато висшият посланик на Европейски Съюз Жозеп Борел предизвести, че имиграцията може да се трансформира в " разединяваща мощ " за 27-членния блок, защото някои държави-членки просто " не желаят да одобряват хора извън ". Той също по този начин настоя, че някои страни от Европейски Съюз се нуждаят от приток на мигранти заради " ниския демографски приръст " и назова обстановката " абсурд ".

 

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР