Немският енергиен концерн E.On SE е постигнал пълно съгласуване на

...
Немският енергиен концерн E.On SE е постигнал пълно съгласуване на
Коментари Харесай

E.ON и RWE съгласуваха обмяната на активи и акции


Немският енергиен тръст E.On SE е постигнал цялостно координиране на обмяната на редица активи с съперника си RWE, което час от поредицата стъпки, свързани с прехода към възобновимите източници на сила (ВЕИ). Това излиза наяве от известие на Dow Jones позоваващо се на известие от E.On, като си напомня планът със старт от Ангела Меркел в този бранш през 2011 година

В известието на E.On се прецизира, че придобива 76,8 % от акциите на Innogy SE, принадлежащо на RWE. От своя страна RWE пък ще придобие 16,67 % от акциите на E.On. Всъщност E.On декларира, че ще направи на миноритарния акционер Innogy предложение по цена от 40 евро за акция, а самата компания се прави оценка на към 22 милиарда евро.

Сложната обмяна на активи и акции сред двата огромни немски енергийни концерна ще докара до това, че E.On главно ще се занимава с енергийните мрежи и обслужването на потребителите.

RWE ще получи бизнеса на Innogy, обвързван с възобновимите енергийни източници и съхранението на газ, делът й в австрийския снабдител Kelag и огромен дял в E.On.

В изказване RWE декларира, че договорката може да сътвори водеща в Европа компания за услуги с диференцирани способи за произвеждане на електрическа енергия, в това число и от възобновими източници, а също по този начин и от обичайни, като въглищата.
През последните години E=On влага обилни суми във ВЕИ както в Германия, по този начин и в чужбина. RWE пък е най-голямата енергийна компания в Германия, занимаваща се най-вече с произвеждане на електрическа енергия от обичайни източници.

До 2011 година пазарът на електрическа енергия в Германия бе постоянен, до така наречен енергийна гражданска война Energiewende. Плановете са през 2022 година Германия да закрие всичките си АЕЦ и да ги размени с сила, получавана от фотоволтаични и вятърни мощности. Според анализатори, съществени събития в бранша може да има по-късно през тази година, в случай че Германия вкара по-строги условия за понижение на изхвърлянията от СО2 по отношение на Парижкото съглашение за климата.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР