Немските граждани бяха посъветвани да се мият по-рядко и да

...
Немските граждани бяха посъветвани да се мият по-рядко и да
Коментари Харесай

Европа без вода?

Немските жители бяха посъветвани да се мият по-рядко и да се откажат от месото

Обикновената вода става все по-значим политически фактор в страните от Европейския съюз, прилежащи на Русия (Калининградска област). В края на юни във френскоговорящия сегмент на световната мрежа се появи видео, в което основният изпълнителен шеф на една от международните корпорации и най-големият производител на храни Nestlé, Петер Брабек-Летмат сподели: потреблението на вода би трябвало да бъде приватизирано и следено от елита. Никой не би трябвало да има свободен и безвъзмезден достъп до водните запаси.

Няколко дни по-късно, на 30 юни, литовският парламент утвърди въвеждането на такси за потребление на елементарна речна и езерна вода в страната. Включително заплащане за поливането на градини. Жителите, които употребяват вода от реки, езера и други повърхностни водни тела над 10 куб.м. м дневно, към този момент би трябвало да бъдат регистрирани в специфичен указател на Агенцията за запазване на околната среда. И за своя сметка да вкарат уреди и да водят доклад за употребяваната повече от 10 куб. м. вода дневно, както и възнаграждение на цялата вода, употребена над нормата.

Собствениците на дребни Водноелектрическа централа също би трябвало да се записват. Консумацията на вода би трябвало да се пресметна в границите на един месец и по-късно да се раздели на броя на дните. Нововъведението влиза в действие от 1 януари 2024 година

Съответните промени в законите са инициирани от Министерството на запазване на околната среда, само че те са свързани не толкоз с екологията, колкото с политиката на „ новото обикновено “ и така нататък зелен дневен ред. Затова незабавно провокираха възмущението на хората, които считат, че скоро ще бъдат принудени да заплащат и за въздух.

Почти по едно и също време с литовските управляващи в Полша беше решено да се научи популацията по какъв начин да пести вода. През втората половина на юли кметството на Варшава започва акцията „ Уважавайте водата “, призовавайки жителите да понижат потреблението на вода.

Стотици общини в Полша издадоха апели за ограничение на потреблението на вода през горещото лято. Съветите на Общинския съвет включват затваряне на крана, когато си миете зъбите, потребление на съдомиялна машина вместо миене на съдове на ръка, избор на душове вместо вани и поливане на градини и цветя със събрана дъждовна вода или вода, останала от измиване на плодове и зеленчуци.

В същото време кметът на полската столица Рафал Тшасковски твърди, че не става дума за дефицит на вода, просто поляците, които се тормозят от отоплителния сезон, високата инфлация и внезапното повишаване на цените, би трябвало да бъдат научени да пестят и вода.

Подобна акция е стартирана и във Вроцлав. В допълнение към методите, наложени на жителите на Варшава, Вроцлав приканва да се понижат питателните боклуци и да се купуват по-малко облекла (хранителната индустрия и промишлеността за облекло „ изискват огромни количества вода “).

Докато хората в Полша пестят вода, употребявайки по-малко облекла и боклуци и твърдейки ги, че няма да има недостиг на вода, Институтът по метеорология и ръководство на водите (IMGW) предизвестява: равнището на Висла към този момент е спаднало до към 30 см, което е единствено 4 см над рекордно ниското равнище, записано през 2015 и 2018 година

Държавната организация предизвести, че интервалът на доста горещо и изсъхнало време, с температури, достигащи към 38°C на някои места през юни, значи, че повече от половината територия на Полша е изложена на сериозен риск от суша.

Фериботните услуги във Варшава са спрени. Експертите оповестяват, че обстановката се утежнява всяка седмица от средата на май и няма да се усъвършенства през август. Последният месец от лятото ще бъде много изсъхнал с малко превалявания. И най-важното е, че такава продължителна суша може да докара до хидрогеоложка суша за няколко месеца, надълбоко подземен, откъдето се взема питейна вода за водоснабдителните мрежи.

Подобни проблеми има и в Германия. Европейската комисия уточни, че съвсем половината от Европейски Съюз е застрашена от суша, което евентуално ще докара до понижаване на реколтата. През втората половина на юли Германският Съюз на градовете и общините предизвести за дефицит на вода в няколко района на Германия.

Поради извънредно високите температури търсенето на вода в индустрията, селското стопанство и частните семейства се е нараснало. Поливането на градини, пълненето на плувни басейни и инсталациите за поливане на тревни площи могат да доведат до срив на инфраструктурата за доставки, споделиха от Съюза.

Междувременно в Германия към момента има масков режим (наследство от „ пандемията “), което усложнява придвижването из града. Освен това хората употребяват повече вода от нормалното заради задухата в градския превоз. Властите приканват жителите „ фундаментално да премислят по какъв начин би трябвало да се борави с скъпия воден запас “ и спекулират за „ по-добро систематизиране на водата “. Те мислят за опазване на масите пречистени отпадъчни води, които се изхвърлят в реките и след това отиват в Северно и Балтийско море.

Други решения като основаването на " зелени климатични оазиси в градовете " или замяната на черния асфалт с " по-лек " наподобяват изцяло лишени от живот. В резултат на това немските жители се поучават да се откажат от месото, да се мият по-рядко, да карат колело и последователно да не помнят за преимуществата на цивилизацията.

Междувременно отчетът на Организация на обединените нации за положението на продоволствената сигурност и изхранването, оповестен при започване на юли, отбелязва, че световните старания за премахване на глада и недохранването не дават предстоящите резултати. През 2021 година броят на гладуващите в света доближи 828 милиона. Това е, което Организация на обединените нации назовава „ стабилно развиване “.

Според специалистите на Организация на обединените нации, през 21 век водата ще стане по-голям стратегически запас от петрола и газа. Днес в света един човек употребява приблизително 2 пъти повече вода, в сравнение с през 1900 година Делът на компании като Suez, Veolia, RWE и други в световния надзор на водните запаси се е нараснал от 9% от потребителите през 2005 година на 30-40% през 2015 година Сега минимум една трета от популацията на света получава вода от картела на Световната банка на цени, които той управлява, и този % пораства.

Днес в Европейския съюз композиция от справедливи фактори (сухо лято, пожари) и субективни фактори („ зеленият дневен ред “ като част от „ новата нормалност “) трансформира елементарната вода в политически инструмент.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР