Немски учени създадоха прототип на електронна „кожа”, която е способна

...
Немски учени създадоха прототип на електронна „кожа”, която е способна
Коментари Харесай

Електронна „кожа” реагира на докосвания като истинска

Немски учени сътвориха първообраз на електронна „ кожа”, която е способна да възприема и реагира на докосвания съвсем като същинска кожа

Човешката кожа служи както за отбрана на тялото, по този начин и като източник на информация от тактилните чувства. Учените от дълго време се пробват да основат електронна версия на кожа за необятно приложение в роботиката и протезирането.

В нова разработка учени от Техническия университет в Кемниц и Института за проучване на твърдо тяло и материали Лайбниц в Дрезден са основали много необикновена версия на електронна „ кожа ". За да придадат изкуствена сензитивност на кожата в необятен набор от въздействия - на температура, тактилни сили и напън, учените я „ залепват " с дребни косъмчета. Всеки косъм е интегриран в еластичната основа на „ кожата ", като в края му се намира мъничък магнит.

Около всеки магнит има тримерен датчик за магнитно поле, който записва придвижването на микромагнита на върха на косъма. По този метод електронната скица на датчика, по-точно целият набор от датчици, дефинира точно мястото на допиране, посоката на придвижване на докосването, неговата мощ и други характерности.

Според откривателите, препоръчаната от тях технология за основаване на масиви от магнитни датчици може да се мащабира елементарно за всеобщо произвеждане и даже за произвеждане на ролки. Заготовките за бъдещи обемни магнитни кафези се отпечатват върху равна повърхнина и по-късно се сглобяват в 3D структури като оригами.

източник: https://technews.bg/

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР