Немската ритейл компания е спечелила делото си на първа инстанция

...
Немската ритейл компания е спечелила делото си на първа инстанция
Коментари Харесай

Бургаски търговец завзе магазин на Лидл в ж.к.Меден рудник, съдят го за 560 хил.лева

Немската ритейл компания е спечелила делото си на първа инстанция – Бургаския областен съд

„ “ съди за 567 хиляди лв. бургаския търговец „ Еко карне “ ЕООД, който нелегално се е самонастанил в техен парцел и го употребил близо две години, откри инспекция на Флагман.бг.

Немската ритейл компания е спечелила делото си на първа инстанция – Бургаския областен съд, който е почел претенциите на компанията до 241 хил.лева, защото магистратите са счели, че това е справедливата наемна цена за противоречивия обект.

Имотът на „ Лидл България “ се намира в ж.к. - с изход към бул. „ Захари Стоянов “ тъкмо против „ Кауфланд “.

Дълги години този магазин работеше под марката на бургаската верига „ “, за която всички знаят, че бе под контрола на небезизвестния Атанас Атанасов, някогашен концесионер на Северния плаж. От 2013 до 2016 година компания, която е негова еднолична благосъстоятелност и до ден сегашен – „ Бургас бийч “ ЕООД стопанисва обекта с контракт за наем.

На 28 септември 2016 година „ Лидл България “ приключва контракта си с „ Бургас бийч “, само че по този начин и не влиза във притежание, тъй като се появява нов собственик на магазина – „ Ка Мес “ АД, която още веднъж бе свързвана с Атанасов.

В продължение на три години са водени правосъдни каузи, защото „ Ка мес “ твърди, че не владее парцела на „ Лидл “, а хале, което било построено от " Бургас бийч " ЕООД.

Делата са извоювани на три инстанции от „ Лидл България “ и когато през 2019 година е трябвало най-сетне да вземе основните от обекта, се оказа, че вътре се е самонастанила нова компания – „ Еко Карне “ ЕООД, която е еднолична благосъстоятелност на някой си Димитър Валентинов. Той няма присъединяване в друга компания или съдружие.
 Наемателят твърди, че не употребявал главната постройка, която е на " Лидл ", а тази в овала, издигната от " Бургас бийч ", само че върху земя на Лидл
„ Лидл “ открива, че „ Еко Карне “ ЕООД прави комерсиална активност в магазина – отворил е супермаркет, записал се е в Българската организация по сигурност на храните и имал касов уред. На пръв взор всичко належащо, с цел да работи като магазин.

Единственото неправилно било собствеността върху парцела.

От „ Лидл България “ са подхванали ограничения и неотложно са уведомили „ Еко Карне “, че няма правно съображение да населява магазина. От фирмата уведомили, че са кредитори на „ Бургас бийч “ ЕООД и придобили активите след търг на частния правосъден реализатор Тотко Колев.

Те настояват, че са станали притежатели на така наречен „ градивни промени “, т.е. – новите халета, построени от предходния наемател. Последните нямали нищо общо с „ Лидл България “, а били благосъстоятелност на „ Еко Карне “, настояват юристите на компанията.

Между кориците по делото излиза наяве, че са направени няколко съдебно-технически експертизи. Една от тях е определила месечния наем, а друга – пресметнала направените вложения и уголемение на постройката.

„ Ангажирани са задоволително безапелационни доказателства, свидетелстващи, че „ Еко Карне “ ЕООД е стопанисвала комерсиалната постройка. Целият аграрен парцел е ограда и е подписан контракт за защита с бургаска охранителна компания. Държейки постройката „ Еко карне “ попречва „ Лидл “ да употребява своята благосъстоятелност “, написа в претекстовете си Бургаският областен съд.

Магистратите са приели цената на разширението на обекта, прихванали са я от общата сума и са осъдили „ Еко карне “ да заплати на „ Лидл България “ 241 хил.лева, 18 хил.лева рента и 1600 лв. разходи.
 Целият парцел е ограден с ограда, имало назначена и защита, която е възпрепятсвала достъпа на " Лидл България " до личния им имот
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР