Немската полиция е успяла да открие голяма част от откраднатите

...
Немската полиция е успяла да открие голяма част от откраднатите
Коментари Харесай

Откриха част от откраднати от съкровищницата на Дрезден експонати на стойност 113 млн. евро

Немската полиция е съумяла да открие огромна част от откраднатите през 2019 година експонати от съкровищницата на Дрезден " Грюнес Гевьолбе “ ( " Зелен трезор “), оповестиха немските медии.

Според Focus Online предметите са били превозени в Дрезден под ескорт от специфични полицейски елементи. Те ще бъдат подложени на съдебномедицинска експертиза, след което специалисти от държавните художествени сбирки на Дрезден ще ревизират достоверността на експонатите.

Обир като от филм

На 25 ноември 2019, след разтрошаване на стъклената витрина на историческия Зелен трезор на Дрезден, изчезват 21 скъпи артефакта с диаманти.

Украсени с повече от 4300 диаманта, съкровищата, откраднати от трезова, са на стойност минимум 113 милиона евро. Материалната им стойност обаче, въпреки и впечатляваща, не отразява тяхното историческо и културно значение.

Почти всички откраднати артефакти са направени по време на ръководството на Фредерик Август III, последният курфюрст на Саксония, който по-късно е прочут като Фредерик Август I, първият крал на Саксония. Сред тях са закопчалка за шапка от 1780 година, украсена с 15 огромни и повече от 100 дребни диаманта, както и 96-сантиметров меч и ножница, които дружно съдържат повече от 800 диаманта.

Самият грабеж може да накара героите на " Money Heist " да се срамят. Няколко дни преди да бъде сбъднат, решетките на прозореца, през който крадците са влезнали в трезора, са отрязани. За да не провокират съмнение и минувачите, нарушителите краткотрайно залепят решетките назад на място с лепило.

Крадците възпламеняват разпределителна кутия наоколо до Зеления трезор. Уличните лампи наоколо изгасват и потапят целия регион в мрачевина. След това, в 4:57, те се насочат към трезора.

Сензорът за придвижване, който би трябвало да се задейства от кражбата, не се задейства. От министерството споделят, че алармата се е присъединила в деня преди закононарушението и защитата не е съумяла да я задейства още веднъж.

След като влизат в постройката през прозореца на огледалната Зала на съкровищата, крадците минават през Хералдическата стая на трезора напряко към стаята за бижута, където са изложени най-скъпите експонати.

Всичко се случва в рамките единствено на няколко минути. Преди да избягат, нарушителите напръскват стаята с прахов пожарогасител, с което прикриват следите си.

До септември 2020 година полицията е получила стотици сигнали и е претърсила няколко парцели в Берлин, за които се счита, че са свързани с обира. Те също по този начин схващат повече за колата, с която крадците са избягали - в това число къде е била наново напръскана или фолирана - и пускат изображение на един от обвинените.



След това, на 17 ноември 2020 година, съвсем година след кражбата, полицията стартира голяма интервенция за сигурност в Берлин, включвайки специфични елементи и офицери от цяла Германия. Операцията е ориентирана към петима членове на известния клан Ремо - една от най-мощните незаконни семейства в Германия, която работи най-вече в Берлин. Или нещо като немските семейство Сопрано.

В хода на следствието са задържани шестима обвинени, всичките членове на семейство Ремо.

„ Много съм удовлетворен, че проверяващите органи явно са съумели да намерят забележителна част от съкровищата, откраднати по време на проникването в историческия Зелен трезор “, сподели министърът на културата на Саксония Барбара Клепш.

Сега остава да се разбере какво ще открият оценителите, когато прегледат артефактите и в какво положение ще са те.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР