Немалка част от партиите в България гледат на армията не

...
Немалка част от партиите в България гледат на армията не
Коментари Харесай

Радев: Немалка част от партиите гледат на армията като донор за Украйна

Немалка част от партиите в България гледат на армията не като поръчител за сигурността на страната, а като донор за въоръжените сили на Украйна. Това разяснява пред публицисти президентът Румен Радев, който участва на годишната конференция на началника на защитата Емил Ефтимов за положението на българските въоръжени сили.

" Тази мантра, която се насажда, че с даването на остаряло съветско въоръжение ще се решат проблемите в защитата, е несъстоятелна ", твърди президентът, допълвайки, че липсвало схващане и консенсус измежду политическата класа за визия за развиване на защитата.

 Приближен на Зеленски: Радев предлага на Украйна да застане на колене Приближен на Зеленски: Радев предлага на Украйна да застане на колене

Настоя, че това, което е било допустимо да се даде като подмяна, било незначително на фона на цялостната нужда за превъоръжаване на българската войска. " Някои страни по тези триъгълни покупко-продажби получиха 15 танка. Какво са 15 танка на фона на цялостната нужда от изцяло превъоръжаване ", запита Радев.

Повтори тезата си, че България заменя едни остарели оръжейни платформи с други остарели платформи. Всички хора, които упорстват, че с тази идея " сливи за боклук " ще се решат проблемите с превъоръжението, би трябвало да могат да се изправят пред обществото и да отговорят - по кое време и какви тъкмо платформи бихме получили като подмяна, по кое време ще обучим персоналния състав и по какъв начин можем да ги поддържаме. Кога ще могат да бъдат предоставени нови такива платформи, тъй като най-малкият период е най-малко три години, какъв брой ще ни коства, попита още Радев.

 Атанас Атанасов: Имам проект за импийчмънт на Радев, той се държи като монарх Атанас Атанасов: Имам проект за импийчмънт на Радев, той се държи като монарх

По думите му анализът за положението на въоръжените сили на България от 2022 година е посочил, че проблемите още веднъж били същите, както и през 2021 година " Отчитаме още веднъж дефицит на запаси, закъсняла рационализация, дефицит на хора и свръхнатоварен персонален състав ", уточни Радев.

Разкритикува разпуснатото 48-о Народно заседание, че даже в изискванията на война то не е счело за належащо да прегледа импортираната от Министерството на защитата стратегия за предпочитани капиталови разноски. По думите му същинската рационализация на армията щяла да бъде реализирана, когато едно постоянно държавно управление и парламент се заемат с същинската рационализация и превъоръжаване на въоръжените сили по този начин, както е по препоръчаната от отбранителното министерство стратегия.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР