Немалка част от исканията на протестиращите медицински сестри вече са

...
Немалка част от исканията на протестиращите медицински сестри вече са
Коментари Харесай

МЗ за протеста на медиците: Много от исканията им вече са изпълнени

Немалка част от настояванията на протестиращите медицински сестри към този момент са изпълнени. Това декларират от Министерството на здравеопазването във връзка днешния неопределен митинг на медицинските експерти в София.

От ведомството твърдят, че са в непрекъснат разговор с представителите на протестиращите медицински сестри.

Те показват, че в множеството държавни лечебни заведения възнагражденията към този момент са с 15-20% по-високи.

Промяната в бранша била забележима и от обществените данни на Националния статистически институт, съгласно който през януари 2019 година междинната брутна месечна заплата е била 1201 лева, а през декември същата година към този момент е 1393 лева Това е растеж от близо 200 лева в границите на една календарна година, акцентират от здравното министерство.

Те припомнят, че по гледище на здравния министър в Националния рамков контракт е бил включен текст, касаещ всички лечебни заведения без оглед на собствеността, в който ясно се показва, че до 50% от приходите на лечебните заведения от клиничните пътеки са предопределени за заплати.

По отношение на настояването за 7-часов работен ден на реанимационните сестри Министерството на здравеопазването е изпратило писмо до Министерството на труда и обществената политика и предлагането към този момент е включено в плана на разпоредба, която ще бъде оповестена за публично разискване до дни.

Относно настояването на гласност на вътрешните правила за систематизиране на работните заплати в лечебните заведения здравното ведомство е задължило управленията на лечебните заведения да дават съответните вътрешни правила както на Изпълнителна организация " Медицински контрол ", по този начин и на НЗОК. " Право да се запознае с вътрешните правила на дадена болница има и всеки неин чиновник. Няма по какъв начин лечебните заведения да нямат вътрешни правила, защото те към този момент са наложителен детайл за сключването на контракт с НЗОК ", разясняват от Министерство на здравеопазването.

Те показват и че въпроса със предпазената специалност изисква съществени финансови планове, с цел да се преценяват обективно опциите на държавния бюджет.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР