Нелеп инцидент доведе до трагедията в село Рояк. Искам да ...

Нелеп инцидент доведе до трагедията в село Рояк. Искам да

Гълъб Донев: Никой не е пожелал да прибере близките си от изгорелия дом в Рояк

Нелеп случай докара до покрусата в село Рояк. Искам да благодаря на децата, помогнали за спасяването на живущите в дома. Става казус за възникнало късо съединяване в помещението, в което се откриват бойлерите на дома. Това съобщи общественият министър Гълъб Донев в излъчването „ Още от деня “ по Българска национална телевизия .

Персоналът в дома е изцяло задоволителен за полагането на грижи за старите хора, поясни той.

" Спасените 47 жители са настанени в различен дом. Вече има визия на обществените къде могат да бъдат настанени. Нито един от околните на тези хора не е пожелал да ги прибере вкъщи , " означи общественият министър.

Разпоредих инспекция на всички обществени домове в страната след този случай. Проверени са над 95 дома. 97% от тях са с дефицити и не дават нужните грижи за стари . Качеството на предоставените обществени не е на нужното равнище . Пари има, с над 210 млн. лв. е нарастнал бюджета за тези услуги, изясни министър Донев.Той отрече тази обществена услуга да е оставена единствено в ръцете на частници. „ В Планът за възобновяване са заложени 750 млн. лв. за възстановяване на качествата на услугата. Това може да се случи до 5 години. Над 500 такива услуги ще могат да се открият за даване на грижа за стари , с цел да можем да организираме по-качествен живот на тези хора “, заяви още Донев.

По думите му с тези средства ще би трябвало да се подобрят условията в домовете за стари , да се обучи личен състав , да се наеме нов и така нататък Предприети са първите стъпки в тази тенденция . С сложната дилема макар че ще би трябвало да се заеме следващия обществен министър.


Източник: fakti.bg