Нелегалната миграция, разширяването на Шенгенското пространство и справянето с демографската

...
Нелегалната миграция, разширяването на Шенгенското пространство и справянето с демографската
Коментари Харесай

Румен Радев и президентът на Унгария обсъдиха нелегалната миграция, Шенген и демографския проблем

Нелегалната миграция, разширението на Шенгенското пространство и оправянето с демографската рецесия у нас бяха във фокуса на диалозите сред президентите на България и Унгария.

„ България би трябвало да бъде колкото се може по-бързо член на Шенгенския контракт ”, означи Каталин Новак като акцентира, че това е в интерес освен за българите, само че и за всички членове на Европейския съюз.

„ Европа направи неприятен избор и взе неприятно решение, когато не даде своя позитивен отговор за присъединението на България и Румъния към Шенген ”, съобщи Новак.

Двамата държавните акцентираха, че оправянето с миграцията изисква надзор на външните граници на Европейския съюз, нова политика и идентична отговорност на всички страни членки.

„ Ние към този момент изпратихме в Европейската комисия вижданията на България и нужните финансови планове, тъй че да се усъвършенства доста защитата на българската граница. Предлагаме, да се построи солидна бариера, която ще понижи до най-малко опцията за незаконно влизане на територията на Европейски Съюз. Към момента този метод не се приема от Европейската комисия.  Добре, че има подготвеност за помощ в разнообразни механически средства за наблюдаване и запазване на границата. Всички тези вложения, несъмнено, са добре пристигнали, само че те би трябвало да вървят дружно с смяна в метода и европейската политика във връзка с незаконната имиграция ", сподели Радев.

Унгарският модел на държавна политика за поддръжка на младите фамилии и повишение на раждаемостта също беше във фокуса на срещата сред Румен Радев и Каталин Новак. Българският президент посочи успеваемостта на приложените от Унгария тласъци за справяне на демографската рецесия. По време на пленарните диалози, в които взе участие вицепремиерът и длъжностен министър на труда и обществената политика Лазар Лазаров, бяха разисквани опциите за шерване на унгарския опит в тази сфера. „ За последните две години в Унгария два пъти е повишена държавната поддръжка към младите фамилии, като страната бележи най-високия растеж в Европейски Съюз по общ коефициент на раждаемост “, съобщи Румен Радев.

 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР