Некоректна гръцка фирма, която дължи над 2.5 милиона лева на

...
Некоректна гръцка фирма, която дължи над 2.5 милиона лева на
Коментари Харесай

Забраниха на некоректна гръцка фирма да купува тютюн у нас

Некоректна гръцка компания, която дължи над 2.5 милиона лв. на български тютюнопроизводители, към този момент няма право да изкупува тютюн у нас. Областната дирекция по „ Земеделие ” в Благоевград лиши лиценза на компанията откакто десетки производители подадоха сигнали против нея. През 2016 година компанията взе огромна част от реколтата, само че не се разплати с хората. Измина повече от година, а доста от тях не са получили нито лев по сметките си.


По данни на Националната асоциация на тюнопроизводителите гръцката компания дължи над 2 и половина милиона лв. на близо 500 земеделци. След като не съумя да погаси и задълженията си към банките, компанията разгласи банкрут, а доста от тютюнопроизводителите изгубиха изцяло вяра, че в миналото ще получат пари.
Димитър Сегменов, ръководител на земеделската кооперция в Долно Осеново : Нито ми се обажда. Щом види номера на мен или на кмета не подвигат. Никой не се обажда безусловно от на никое място. Карамфил Русев , тютюнопроизводител: Няма и да ги дадат. Хората към този момент се отхвърлиха...Няма и кой да им помогне, никой не го интересува нищо.
От сдружението на производителите на ориенталски тютюн обясниха, че най-голямата цигарена компания у нас е поела ангажимент да изплаща дължимите суми на производителите откакто банкрутиралата гръцка компания е предала тютюна си на компанията. Плащанията ще стават поетапно, само че по кое време тъкмо, не е ясно. Междувременно тазгодишната изкупна акция на тютюна е в разгара си, а производителите още веднъж се оплакват от ниски цени. Заради дребното количество и отличното качество на суровината, компаниите обещаваха сред 8 и 10 лв. за кг. В Долно Осеново обаче тютюнът е изкупен на цени от 6 до 7.50 лева

Заради ниските цени и несигурната изкупна акция, половината от производителите в селото са се отказали от този тежък занаят. Според кмета Бисер Сегменов следващата година броят им ще намалее още.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР