Неконтролируемото желание да се консумира човешка плът обикновено се смята

...
Неконтролируемото желание да се консумира човешка плът обикновено се смята
Коментари Харесай

Разлагаща се плът с огнени очи: Психозата на Уендиго, превръщаща хората в канибали

Н еконтролируемото предпочитание да се употребява човешка плът нормално се счита за симптом на полуда , само че създателите на ново изследване допускат, че канибалските пориви в действителност могат да бъдат провокирани от редица фактори, освен от лудост.  

Експертите дават образец с психозата на Уендиго. Сред някои индиански общности, откривателите разкриват, по какъв начин културната причинност, възпитанието и други въздействия могат да влияят на желанието да се употребява човешка плът. 

" Психозата на Уендиго е вълнуващ и мистериозен синдром , обвързван с културата, който се корени в митологиите на племената, говорещи алгонкински език. Психозата се демонстрира най-често при хората в регионите на Северна Америка ", показват създателите на проучването.  

How Wendigo Psychosis Turns People Into Cannibals " Possessed " By Flesh-Eating Monsters
— IFLScience (@IFLScience)
Този феномен се характеризира с непреодолима религия и илюзия, че хората се трансформират в Уендиго - злонамерени духове, разкриват учените. Изследователите изясняват, че Уендиго е " висока, изтощена фигура, излъчваща миризма на разлагаща се плът ", с " огнени очи " и " сърце от лед ". Лицата, които претърпяват психозата на Уендиго, " стартират да имат вяра, че са обладани от митичното създание.  

По думите на специалистите положението води до нараснало равнище на параноя и жестоки халюцинации. 

" Засегнатите от неуравновесеност могат да развият тревожна смяна във усещанията , като стартират да възприемат членовете на фамилията си, като на евентуална плячка. След като употребяват човешка плът, трансформацията в Уендиго се счита за цялостна и необратима ", изясняват създателите.  

WENDIGO

Myth says when a lost hunter preys upon human flesh he'll be transformed into a cannibal ogre.

Real thing: Wendigo Psychosis
having an intense craving for human flesh & fear of becoming a cannibal
— The Mytharium (@themytharium)
Въпреки че случаите на това маниакално разстройство са редки, исторически данни отпреди 300 години свидетелстват за съществуването на канибалистично положение. 

IFL Science написа, че през 1786 година болен от неуравновесеност е умъртвил и изял роднините си. 

Макар сходни обстановки да наподобяват като чиста полуда, откривателите настояват, че психозата на Уендиго, съставлява психически предпазен механизъм, произлизащ от алгонкинската митология.  

In Ojibwe our word for wendigo is wiindigo.
— Dominic HK Beaudry (@DhkBeau)
" Канибализмът може да се трансформира в неадаптивна и индивидуалистична тактика за оцеляване по време на рисков дефицит на храна ", споделят създателите.  

Анализирайки психическата функционалност на мита, специалистите изясняват, че " ненаситният вкус на Уендиго отразява отчаянието, което се появява в изискванията на недостиг , а превръщането му от човек в чудовищно създание показва риска от загуба на човещина в сериозни обстановки ". 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР