Некомплектът от военнослужещи е над 20%, налага се предприемането на

...
Некомплектът от военнослужещи е над 20%, налага се предприемането на
Коментари Харесай

Правителството: В българската армия липсват офицери, сержанти, матроси и войници

Некомплектът от военнослужещи е над 20%, постанова се предприемането на незабавни законодателни ограничения за запаса, посредством които да се основат условия за подготовка на запаса в спокойно време, а равнището на разноски за защита от 2% от брутния вътрешен артикул (БВП) е незадоволително.

Това са част от изводите в Доклада за положението на защитата и Въоръжените сили през 2023 година

Правителството в оставка утвърди отчета през вчерашния ден. В документа се показва и потребността да бъде иницииран публичен спор по отношение на опциите за въвеждане на форми на наложителна военна подготовка на жителите.

През 2023 година некомплектът от военнослужещи за Министерството на защитата (МО), структурите на директно послушание на министъра на защитата и Българската войска продължи да нараства, като към края на 2023 година доближи 21,8%.

Недостигът на офицери е 26,1%, на офицерски претенденти 6,1%, на сержанти/старшини 11,2% и на войници/ матроси 27,6%. Особено обезпокоително е положението на окомплектоването с военнослужещи в Сухопътните войски, където равнището на некомплекта е още по-високо. Това положение на окомплектоването доста лимитира опциите на Въоръжените сили да извършват в цялостна степен предоставените им задания както на национално равнище, по този начин и в границите на груповата обрана в НАТО, написа в отчета.

Доброволният запас остава запълнен на сериозно ниски равнища. Необходимо е да се работи за повишение на мотивацията за постъпване и оставане на работа, както и да се търси нов метод при набирането на претенденти за военна работа. Наложително е да се инициира публичен спор по отношение на опциите за въвеждане на форми на наложителна военна подготовка на жителите.

Комплектуването с непринуден запас е 16%, като се резервира наклонността на липса на претенденти за подписване на контракти за работа в него. Въпреки подхванатите ограничения, претендентите за постъпване на военна работа и работа в доброволния запас не се усилиха. Основната причина се състои в това, че равнищата на възнаграждение, макар увеличението за шеста поредна година на възнагражденията на военнослужещите приблизително с 10%, остават неконкурентни на пазара на труда по отношение на редица други специалности, в които рискът за живота и здравето е по-нисък, а изискванията на труд са доста по-леки.

Друга причина е ниският интерес към военната работа. За огромна част от младежите военната специалност е непривлекателна заради тежестите и лишенията, рисковете, неприятните условия на труд и остарялото въоръжение. Крайно отрицателно въздействие оказват и зловредните осведомителни акции, манипулиращи публичното мнение във връзка с войната на Русия против Украйна и ролята на страната и Въоръжените сили, сочи още отчетът.

Отчиташе се постоянна наклонност на гладко и последователно номинално повишаване на разноските за защита, като за 2023 година разноските за защита надвишават заложеното равнище в Националния проект 2024 (1.88% от Брутният вътрешен продукт при планувано равнище от 1.85%). Този факт удостоверява съществуването на солидна политическа воля за осъществяване на съюзните задължения на страната, при отчитане на съществено влошената среда на сигурност.

Същевременно, следва да се регистрира, че множеството страни членки на НАТО, в това число и България, се управляват от убеждението, че равнището на разноски за защита от 2% от Брутният вътрешен продукт е незадоволително и, затова, то към този момент се възприема като насочна точка за по-нататъшното им повишаване.

България е от страните членки на НАТО, които тази година ще отделят 2% от брутния си вътрешен артикул за разноски за защита. По думите на министъра на защитата в оставка Тодор Тагарев това ще продължи във всяка от идващите години до 2032 година За 2026 година имаме съществени заплащания по подписани към този момент контракти, тогава бюджетът е по-висок, към 2,4 на 100 от брутния вътрешен артикул.

Трябва да тръгне процесът на превъоръжаване по-мащабно, би трябвало да наваксаме закъснение от десетилетия, уточни министърът. Значителна част от този бюджет, към 1/3, е за вложение в нови качества и това се посреща сносно от нашите съдружници, изясни Тагарев по-рано тази година.

Поуките от войната в Украйна демонстрират, че при продължителни бойни дейности, главен фактор за поддържане на боеспособността се явява своевременното доокомплектоване на формированията със запасни. Изменението от 01.01.2008 година на Конституцията на България анулира наложителната наборна военна работа. Това рефлектира отрицателно върху състава и опциите на запаса, защото наборната военна работа по своята същина бе пиедестал за подготовка на българските жители за защита на страната и главен източник за попълване на военновременните формирования със запасни, сочи още отчетът за положението на защитата и Въоръжените сили през 2023 година

Попълването на запаса с военно готови български жители след 2008 година, продължи да се реализира главно от освободените от военна работа военнослужещи, както и от български жители, минали начална и специфична военна подготовка на непринуден принцип. Този модел на попълване на запаса докара до неговото доста понижаване, като за интервала 2010-2020 година той е намалял с 43% и продължава да понижава с към 5% до 7% на година. Разчетите демонстрират, че в случай че този ритъм се резервира, след 15 години запасът ще бъде изцяло привършен.

Също по този начин, ясно се обрисува и наклонността за прогресивно застаряване на запаса. През 2020 година запасните на възраст до 35 година са били едвам 5% от общия брой, до 45 година - 46% и над 45 година - 49%, което в границите на 10 години съставлява понижение в най-ниската възрастова категория с 35% и нарастване при другите две категории с 16,18%.

В това положение, попълването на избраните военновременни команди със запасни офицери, сержанти и бойци е мощно затруднено. Това постанова предприемането на незабавни законодателни ограничения за запаса, посредством които да се основат условия за подготовка на запаса в спокойно време, се показва в отчета.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР