Некачествено изпълнение може да доведе до прекратяване на договори с

...
Некачествено изпълнение може да доведе до прекратяване на договори с
Коментари Харесай

Регионалното министерство изисква от общините по-строг контрол на санирането

Некачествено осъществяване може да докара до преустановяване на контракти с ББР и бъдещо сключване на анекси.
Министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков даде спомагателни инструкции до всички кметове на общини и регионални шефове, както и до ръководителя на НСОРБ Даниел Панов, за по-строг надзор при осъществяването на Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания.
Осъществяваният от министерството мониторинг на програмата откри, че общините като възложител в процеса по възобновяване на постройките не правят задоволително ефикасен надзор на външните реализатори, което може да докара до вреди със съответното финансово изражение за жителите.
За да не се допусне това, с писмото си министър Нанков изисква да се правят инспекции на място от представители на общината и строителния контрол най-малко веднъж месечно по време на осъществяването на обновителни действия на постройката и преди подписването на Констативен акт (Образец 15) и да се сформират протоколи от тях. На общодостъпно място във всеки вход на участваща в програмата постройка към този момент би трябвало да бъде поставяна информация за контакт – име, телефон и имейл, с виновните общински чиновници, упражняващите строителен контрол и инвеститорски надзор, и на съответното поделение на Дирекцията за народен строителен надзор. Общините би трябвало да наблюдават и за нерегламентираното потребление на подизпълнители.
Некачественото осъществяване на действия по дадена постройка може да докара до преустановяване на контракта за нея с „ Българска банка за развиване " АД и бъдещо сключване на анекси, се споделя още в писмото на районния министър.
Общините, които са главен участник в осъществяването на Националната стратегия за енергийна успеваемост, са задължени да извършват функционалностите си на възложител със съответните механизми за надзор и гарантиране осъществяването на допустимите действия, да наблюдават за законосъобразното разходване на обществените средства и да пазят ползите на сдруженията на притежателите като техни представители.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР