Нека все пак от прокуратурата, от фигурата на главния прокурор

...
Нека все пак от прокуратурата, от фигурата на главния прокурор
Коментари Харесай

Да не коментираме главния прокурор като футбола, настоя Илияна Йотова

Нека въпреки всичко от прокуратурата, от фигурата на основния прокурор и от сериозния пост, който заема в страната, да не бъде обръщана тематиката както разясняваме футбол и политика.

Така вицепрезидентът Илияна Йотова разяснява пред Българска национална телевизия неподписания декрет от президента Румен Радев за назначението на определения от Висш съдебен съвет за основен прокурор Иван Гешев.

Според нея президентът можеше както да подпише указа, по този начин и да не го подпише, без да се стимулира. Тя има вяра, че всички би трябвало да работят за разделянето на институциите.

Всеки опит за въздействие от една или други посока е непростим и не води към нищо положително. Нека Висшият правосъден съвет да си взема своето решение и президентът ще реагира по отношение на решение на магистратите, акцентира Йотова.

Вицепрезидентът поддържа думите на президента и съобщи, че всеки би трябвало да може да носи отговорност за поста, който заема.

Йотова счита, че откогато Румен Радев е президент има силата и мъжеството да отстоява своето мнение. " Аз схванах, както всички ние, посланието на президента, отправено към Висш съдебен съвет ", приключи Йотова тематиката за избора на нов основен прокурор.

Припомняме, на 24 октомври 2019 година след десетчасово съвещание, на което бе изслушан претендентът на основен прокурор, Висшият правосъден съвет гласоподава и избра Иван Гешев с резултат 20 " за " и 4 " срещу ".

След избора във Висш съдебен съвет процедурата продължава с предложение до президента, който назначава с декрет определения претендент. Самият декрет се обнародва в " Държавен вестник ". Държавният глава има пълномощието да не подпише указа и да върне процедурата във Висш съдебен съвет. Той може да направи това единствено един път, като при прегласуване на същата кандидатура във Висш съдебен съвет, президентът е длъжен да одобри и подпише указа за назначението.

Вчера, 7 ноември, президентът с изказване отхвърли да подпише указа за назначение на Иван Гешев и върна процедурата във Висш съдебен съвет.

Според депутата от ГЕРБ и някогашен зам.-вътрешен министър Красимир Ципов всичко е в ръцете на Висш съдебен съвет.

Вътрешният министър Младен Маринов увери, че Министерство на вътрешните работи не е оказвало напън за избора на основен прокурор, а службите, които са подкрепили Иван Гешев, са били удовлетворени от работата му.

В коментар за изборите вицепрезидентът съобщи, че нямаше диалог за София на локалните избори, а едно математическо уравнение - какъв брой гласа от левите, десните, в случай че умножим по някакъв коефициент, в случай че съберем още някаква мощ. Така избори не се вършат, безапелационна е тя.

Тя даде за образец, че в случай че се напише в интернет пазаруване на гласове на британски или на френски език първата страна, която щяла да излезе е България.

Няма политическа мощ и ние като гражданско общество нямаме изгода да тегне подозрението върху изборния развой. В пазаруването на гласове станахме емблематични, сподели Йотова.

След като утихнат страстите и пристрастеностите би трябвало да се съберат политическите сили и службите при президента, да се видят проблемите, да се огледат и да се създадат положителни оферти за разрешаването им.

Няма кой да ни помогне, няма да ни оказват помощ непознатите посолства и европейските институции, а страната би трябвало да се оправи, счита Йотова. Според нея какво по-хубаво от това да се съберат всички - от ръководещата партия до последната партия в опозицията.

Вицепрезидентът похвали кметовете на Добрич, Стара Загора и Перник. Тя се впечатлила от кмета на Добрич, че знае всяка една улица, всяко едно проблемче на града и предложил съответни решение, а не страшния тактики, тактики и някаква " абра-кадабра с числа, проценти и обединения ".

Илияна Йотова похвали акцията на кмета на Стара Загора Живко Тодоров, в която се говорило за обучение, просвета, сигурност. По думите й новият кмет на Перник съумял да накара перничани да не гледат единствено в огледалото за назад виждане, както и казусът с язовира в града.

Според Йотова ще бъде доста мъчно да има опит за анулиране на изборите. Това е решение на щаба на Манолова, само че не би трябвало да се задълбава в касирането, защото ще има преценка на Административния съд. Нека не си демонстрираме картите кой е по-червен и кой е по-син, прикани вицепрезидентът.

По думите й с по-голямата автономия на българските общини могат да се решат проблемите. Изборите са огромна машина и една партия да бъде ръководена и ръководена не е елементарно. Рано или късно ще има промяна в страната, само че може да стане интелигентно без пукотевица сред политическите партии, настоя Йотова.

Въпросът е по какъв начин да създадем страната си развита и със самочувствие, безапелационна е Илияна Йотова. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР