Нека ви зададем въпрос за милион долара (а може би

...
Нека ви зададем въпрос за милион долара (а може би
Коментари Харесай

Ще има ли екстремно високи сметки за отопление тази зима?


Нека ви зададем въпрос за милион $ (а може би и повече) - кое ще е най-изгодното отопление за тази зима?

При динамичност в пазарите на природен газ, дърва, пелети и електричество през последната година е предизвикателство да се дефинират точни граници в сметките през зимата, даже за семейства, които от години не са сменяли системата за отопление. Общото чувство, обаче е, че топлото ще ни коства солено, което не е надалеч от истината предвид на турбуленцията в енергетиката у нас и в Европа след нашествието на Русия в Украйна. А тази неустановеност на собствен ред подготвят към променливи в ценообразуването, написа webcafe.bg.

И въпреки всичко на прага на отоплителния сезон няма по какъв начин да не си задаваме въпроса - какъв брой ще ни костват токът, парното, природният газ и дървата, тъй като отговорът визира директно фамилния бюджет.

На първо време да стартираме с това, че при енергийни първични материали има така наречен контролирани и нерегулирани пазари. Това ще рече, че при едните финалната цена се дефинира от държавен регулатор (например КЕВР) и заложените числа не се трансформират за съответен интервал от време (1 месец при цените на газа и 6 месеца при цените на тока и парното).

В същото време при нерегулираните пазари (на дърва и пелети) цените зависят от търговците и от конкурентоспособността посред им, като покачването и понижението може да става от през днешния ден за на следващия ден.

Дори при тези условности, може да се направи относителна сметка както за месечното отопление, по този начин и за целия отоплителен сезон (формално започващ на 1 октомври и приключващ на 30 април), като използваме цените, с които разполагаме в този момент на главните средства за отопление - дърва, пелети, електричество, парно и газ. С уточнението, че цифрите са условни, тъй като финалните сметки се въздействат от редица фактори като типът на постройката и градусите, които обичаме да поддържаме в стаите.

Дървата за огрев спадат към нерегулираните от страната пазари, което значи, че ще откриете цени за кубик в необятен диапазон. Но в страницата на асоциация Активни консуматори се показва, че междинната им стойност е към 200 лв. за кубик.

Да кажем, че ще отоплявате жилище от 100 квадратни метра, което изразходва сред кубик-кубик и половина дърва за месец. В този случай месечната ви сметка за отопление ще е приблизително 300 лв., а целия отоплителен сезон ще коства на бюджета ви приблизително 2100 лв..

Тук е мястото да се създадат две ангажименти. Първо, отоплението с дърва за огрев е по-ефективно за огромните жилища (с построена водна риза с радиатори), в сравнение с за по-малките.

Ако отоплявате гарсониера с една печка, би трябвало да сметнете, че огромна част от топлината ще отиде в комина, а не в стаята, и затова ще горите повече дърва, прецизират от Активни консуматори.

Второто изискване се отнася до цените. Търговията на дървесни материали, сходно на пазара на газ, също изпитва земетресения. Заради високите стойности на останалите енергийни запаси през последните седмици се стигна до засилено търсене на дърва, а това, от своя страна, фрапантно подвигна цените и докара до терзания за дефицит.

В отговор Министерството на земеделието и храните ограничиха износа на дървесина до 1%, като задачата е първо да се покрият на вътрешните потребности. Ограничението единствено по себе си обаче не е гаранция, че ползата ще стихне и цените ще се запазят на равнищата от август през идващия месец. Или казано с други думи - доста е допустимо с наближаването на зимата цената на дървата да се усили осезаемо.

Отопление на ток

За разлика от търговията с дърва за огрев, сметките за електричество остават контролирани шест месеца след оповестяването на новите цени. Последната актуализация беше на 1 юли тази година, когато се дефинира покачване сред 2,39% и 4,56% за трите електроразпределителни сдружения, а идната смяна ще е на 1 януари 2023 година

В съпоставяне с бурните скокове в областта на енергетиката през последната година, цените на електричеството записаха умерено нарастване, като съгласно Активни консуматори междинната цена сред дневна и нощна сила за трите енергийни сдружения може да се сведе до 0,23 стотинки kW/h.

За да калкулирате почти сметката за ток, обаче, от смисли са уредите, с които ще се отоплявате. При радиаторите, електрическите печки и отоплителните уреди с калорифери, месечната сметката за 100 квадратни метра жилище с 4 стаи ще е към 800 лв., а за целия отоплителен сезон - 5400 лв.. Климатикът, въпреки това, е енергоспестяващ и при него сметката ще падне на половина - към 300 лв. за месец за 100 квадратни метра повърхност и към 2100 лв. за целия отоплителен сезон.

Отопление на пелети

При пелетите като материал от нерегулирания пазар на отопление и с разнообразието от дървесина, в което се оферират, също има огромен диапазон в цените.

Но съгласно наблюденията на Активни консуматори, междинната им цена е 800 лв. за звук. Ако желанието ви е да отоплявате 100 квадратни метра жилища с тях, сметката ще е към 600 лв. за месец и към 4200 лв. за целия сезон.

Тези стойности мъчно ще останат закрепени с напредването на времето, защото както при дървата, по този начин при пазара на пелети има недостиг. Миналата седмица складовете на " Топливо " в София оповестиха, че количествата им на пелети понижават и е незнайно по кое време ще има нови доставки.

Същото оповестиха и тържища във Варна, Смолян, Пловдив и Благоевград, съгласно които не може да се подсигурява, че междинните цени на пелетите ще се запазят под 1000 лв. за звук един месец преди нормативното начало на отоплителния сезон.

Отопление на парно

И до момента в който за пелетите не е несъмнено нито дали ще откритите търсенето количество при интерес, нито какви ще са цените, за парното стойностите до края на годината ще са твърди - приблизително 129,35 лв. за MW/h за трите топлинни сдружения ( " Топлофикация София ", " ЕВН България " и " Веолия Енерджи Варна " ).

С тези параметри съгласно Активни консуматори отоплението на 100 квадратни метра ще излиза приблизително 300 лв. на месец, а за целия отоплителен сезон -2100 лв. с ангажимента, че в сумата влизат и разноските за топла вода.

От 1 януари идната година обаче ще има смяна в тези числа, като към момента не е несъмнено накъде ще поеме стрелката - нагоре или надолу.

Причините за тази неопределеност са разтърсванията в цените на природния газ на интернационалните пазари, които диктуват и цените на топлинната сила, и неяснотата - има ли задоволително синьо гориво за България.

През последната седмица специалисти от разнообразни политически лагери влязоха в остри разногласия по въпроса - би трябвало ли да се договаря с съветската държавна компания " Газпром ", с цел да се застраховаме с нужните количества газ през зимата, или да разчитаме на интерконектора с Гърция, който ще внася газ от Азербайджан.

Отопление на газ

Голямата тематика, що се отнася до отоплението през зимата, е бъдещето на газовите доставки и крайните им цени, тъй като от газа зависят цените на тока и парното, а за момента няма изгледи, че той внезапно ще поевтинее.

Потребителите, които се отопляват на газови уреди, първи ще усетят смяната на ценовия климат, откакто КЕВР утвърди 60% нарастване на синьото гориво от август, което значи, че стойностите за един мегаватчас са 297,89 лв..

Според изчисленията на Активни консуматори отоплението на 100 квадратни метра повърхност при тази цена ще коства приблизително 600 лв. на месец, или 4200 лв. за целия отоплителен сезон.

Но тук има една измама, цените на природния газ са най-гъвкави измежду енергийните първични материали и поради хаоса в енергетиката у нас стойностите, които стигат до небето на хъбовете в Холандия, разтегливостта не е в интерес на потребителите.

В съпоставяне с тока и парното, чийто цени не се пипат за период от 6 месеца, и дървата и пелетите, които се купуват един път, най-вече два пъти, нормално при започване на отоплителния сезон, природния газ може да върви нагоре всеки месец и това незабавно да се отразява в сметките на потребителите.

Тоест, в случай че рецесията с газа продължи да се задълбочава, клиентите на тецовете и енергийните сдружения ще имат буферен интервал, с цел да се приготвят, до момента в който отопляващите се на газ незабавно ще би трябвало да посрещнат новите ценови условия.

При всички случаи обаче, на всички ще ни се наложи да се приспособяваме към концепцията, че ни престои най-трудният за последните десетилетия отоплителен сезон и да усъвършенстваме финансите си, надявайки се, че следващата година бурният интервал на енергетиката ще е останал зад тила ни. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР