Нека участниците в конкурса да се надпреварват в даването на

...
Нека участниците в конкурса да се надпреварват в даването на
Коментари Харесай

Милка Христова: Ние трябва да кажем какво искаме за общинските спортни обекти

Нека участниците в състезанието да се надпреварват в даването на по-добри оферти, съобщи общинският консултант от „ Българска социалистическа партия за България “
Ние би трябвало да кажем какво желаеме за общинските спортни обекти, а дано участниците в състезанията да се надпреварват в даването на по-добри оферти. Това сподели общинският консултант от „ Българска социалистическа партия за България “ Милка Христова по време на съвещание на Столичния общински съвет. Изказването ѝ е по отношение на план за Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за ръководство и предписание с общински спортни обекти и за финансовото подкрепяне на спортната активност на територията на Столична община.

Христова обърна внимание, че става дума единствено за смяна на два текста – член 29 и член 34, които са много основни. „ Сегашният текст на член 29 позволява единствено и само във връзка с частната общинска благосъстоятелност да се учредява право на градеж или право на прилагане. С смяната ние позволяваме право на градеж и на прилагане да се учредява и върху частната общинска благосъстоятелност. Идентичен е текстът и на член 34 - до момента сме разрешавали обществени концесии да се дават единствено върху обществена общинска благосъстоятелност, а в този момент даваме опция и върху частна общинска благосъстоятелност “, съобщи тя.

„ Публичният темперамент на общинската благосъстоятелност ли пречеше до момента тези обекти да се развиват по съответния ред? Който желае да прави вложения? Нека да направи концесия по общия ред. Законът разрешава концесия. Защо би трябвало да отваряме толкоз необятно вратата за подобен дълъг интервал от време по такава процедура и без публично разискване, с цел да получим един резултат, с който няма да се гордеем след години. Това са 30 години “, попита общинският консултант от „ Българска социалистическа партия за България “.

По думите й се разрешава и основава опция за една процедура, с която се дава опция на вложителите сами да кажат какво ще вършат на общински обекти. „ Ние предоставяме право на някой, без да му зададем задание, да кандидатства и ще разчитаме на предложенията на вложителите. Според мен това е прекомерно огромно доверяване и значи липса на визия за развиване на тези обекти. Ние би трябвало да кажем какво желаеме. А дано тези, които вземат участие, да се надпреварват в даването на по-добри оферти “, уточни Христова.

„ Не съм съгласна, като бранител на публичния интерес, ние да сме лимитирани единствено върху обсега на визията, предложенията и вижданията на участниците в конкурсната процедура. Ако сме виновни за развиването на всеобщ спорт, би трябвало да задаваме регламентите, индикаторите и по какъв начин желаеме да се развива съответният обект и най-много каква обществена функционалност да има той. Ние нямаме потребност от основаване на елитарни бази. Досегашната наредба даваше задоволително благоприятни условия, само че това, че клубовете не са заинтригувани, всеки може да си направи изводите самичък “, добави Милка Христова.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР