Нека светлината, изгряваща в този ден от празния гроб, съгрява

...
Нека светлината, изгряваща в този ден от празния гроб, съгрява
Коментари Харесай

Великденско послание на Българския патриарх Неофит

Нека светлината, изгряваща в този ден от празния гроб, съгрява сърцата ни и просветлява мозъците ни
Предлагаме ви пълния текст на Патриаршеското и синодално пасхално обръщение:

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Със светлина в душите и сърцата, с същинска пасхална наслада и признателност към Небесата, заради изгряващата от гроба Светлина на живота, и тази година благоговейно посрещаме Възкресение Христово. Прекланяме се пред дивния Божи Промисъл и пеем победната ария: “Христос възкръсна от мъртвите! ” И насладата ни е цялостна, тъй като извира от непосрамената ни религия в победилия гибелта наш Господ, Който “...възкръсна, както беше споделил ” (Мат. 28:6). И Който претърпя унижения и премеждия поради нас, като одобри гибел ­ “и то гибел кръстна ” (Фил. 2:8), с цел да покрие осъщественото в миналото закононарушение, да ни освободи от робството на прегрешението и гибелта и да ни дарува Своето избавление.

Възкръсналия Господ Иисус Христос, Който порази гибелта в самото нейно царство, като разтрепери самия пъкъл и изтреби тлението (Утринна на Велика събота), Който всепобедно възкръсна тридневен и въздигна “отдясно на Отца ” (Символ на вярата, 6) падналата в миналото човешка природа, и през днешния ден ние тържествено популяризираме и изповядваме като наш Господ и Бог (Йоан. 20:28-29). Него славословим, Него възпяваме, дружно с небесното войнство и цялото създание, Него в единодушие изповядваме в химните и песнопенията на пасхалното свещенодействие и в съкровените молебствия и благодарения, извиращи от нашите сърца. Него, Победителя на мрака и Източник на “незалязващата Светлина ”, и през днешния ден ние продължаваме да следваме и в Неговото име да се спасяваме, тъй като не познаваме на света “друго име, на индивиди обещано, посредством което би трябвало да се спасим ” (Деян. 4:12).

Чрез Христовото славно Възкресение ­ както свидетелства божественият евангелист ­ “народът, който седеше в мрак, видя огромна светлина, и за ония, които седяха в страна и сянка смъртна, изгря светлина ” (Мат. 4:16). Светлина, мир и избавление за всеки човек и за всички нации, във всички времена, които с религия са приели и не престават да одобряват Него ­ “истинската светлина ” (Йоан. 1:9). Които са познали в Него своя едничък същински Бог и Спасител и на които Той даде опцията от рожби на прегрешението и гибелта “да станат рожби Божии ” (Йоан. 1:12).

Затова в пресветлото утро на Пасха светият наш отец Йоан Златоуст тържествува и тържествувайки, повелява: “Никой да не оплаква своята беднотия, тъй като Царството небесно е отворено за всички! Никой да не плаче за своите грехове, тъй като от гроба на Спасителя изгря помилван! Никой да не се бои от гибелта, тъй като Спасовата гибел ни освободи от нея! ” (Похвално слово за Пасха). И дружно с апостола пита: “Де ти е, смърте, жилото? Де ти е, аде, успеха? ” (1 Koр. 15:55). Защото какво друго е гибелта, с изключение на отделяне от Източника на живота? Сега обаче, след Въплъщението на Божия Син и Неговото славно Възкресение ­ в този момент, когато “с нас е Бог ” (Ис. 8:10), с нас към този момент е и Самият Живот, и гибелта е към този момент обезсилена.

Братя и сестри,

Животът и вярата, които светата Църква изповядва и проповядва, и с които всички нейни правилни живеят и се избавят, са възвишен подарък за всички нас и за всеки човек; живот, който е “в обилие ” (Йоан. 10:10), и религия ­ която побеждава “света ” (1 Йоан. 5:4) и всичко това, което е “от света ” (Йоан. 15:19) и не е угодно Богу. Вяра, посредством която правилно намираме пътя Господен ­ пътя към Небесата и към безконечния живот в лоното на Отца. Защото с тази религия, както свидетелства и апостолът, ние “ходим, а не с виждане... ” (2 Кор. 5:7), и с нея по берекет ставаме “синове Божии... в Христа Иисуса ” (Гал. 3:26). Вяра, която в миналото, в дългите старозаветни епохи е била единствено очакване, само че която в този момент, след Въплъщението, страданията и кръстната гибел, и изключително след Възкресението и Възнесението на Божия Син, е към този момент действителност, в която и с която Църквата живее през вековете ­ сходно на транспортен съд измежду бурно море.

От нас зависи да пазим и следваме тази религия, та с това и да се спасяваме посредством нея. В нас е “царството Божие ” (Лука. 17:21), по думите на нашия Господ и Спасител, и в наша власт е да живеем и да оделотворяваме тази наша избавителна православна религия, и почтено да се възползваме от обилно предоставената ни от Христа, посредством Неговата преславна победа, опция да бъдем същински “съграждани на светиите и свои на Бога ” (Еф. 2:19). В нея в тази богодарувана ни религия, още веднъж ни утвърждава утрото при празния гроб, денят на светата Пасха, Празникът на празниците и Тържество на тържествата, както Църквата е наричала постоянно Деня на преславното Христово Възкресение.

Нека Светлината, изгряваща в този ден от празния гроб, огрява постоянно всички нас. Нека тя постоянно съгрява сърцата ни и просветлява мозъците ни, та водени от нея да вървим непроменяемо по стъпките Христови, следвайки завети ни от Него пример, а с това да се удостоим и с безконечния живот с Него ­ в Царството, приготвено нам “от творение мира ” (Мат. 25:34) ­ Царство на светлината, на божествената обич и всяка истина ­ Царството, което е “правда и мир и наслада в Светаго Духа ” (Рим. 14:17).

Поздравяваме с Христовото Възкресение всички правилни рожби на Православната ни черква, в Родината и надалеч от нея, и всесърдечно благопожелаваме на всички светлината на Възкресението и насладата от Божията победа в никакъв случай да не угасват в нашите сърца!

Благодатта и мирът на Възкръсналия от мъртвите Господ наш Иисус Христос да бъдат с всички нас!

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

 

Трафик Нюз
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР