Нека си признаем - всеки от нас поне веднъж е

...
Нека си признаем - всеки от нас поне веднъж е
Коментари Харесай

Правилото за 2-те минути, което ни помага да спрем с отлагането и ни прави по-успешни в живота

Нека си признаем - всеки от нас най-малко един път е отлагал началото на дадена задача за по-късен стадий във времето, криейки се зад това, че е ангажиран, изтощен или уплашен. За да не се случва това повече, задоволително е единствено да приложите на процедура двуминутното предписание, което ще ви улесни да започнете и да постигнете задачите си.

" Наскоро започнах да ползвам едно предписание, което ми оказа помощ да отсрочвам доста по-малко и да се придържам към положителните привички доста по-лесно. Искам да го споделя с вас, с цел да можете да опитате този способ и да видите какъв брой добре работи. Най-добрата част от това е, че това е извънредно просто предписание, което е необикновено елементарно за използване на процедура. Ето какво би трябвало да знаете за него ", споделя Джеймс Клиър – предприемач и създател на книгата " Атомни привички: Как да придобием положителни привички и да се отървем от неприятните ".

Отлагането може да се дефинира като психическо положение на човек, характеризиращо се със податливост непрекъснато да оставя свършването на задания и дейности за по-късно. В някои случаи отлагането може и да не повлияе чак толкоз негативно върху персоналните ни или професионални достижения. Но в случай че стане хронично, тогава сигурно би трябвало да очаквате конфликт с финансови проблеми, утежняване на връзките с сътрудници или близки и нервни разтърсвания.

Повечето от дилемите, които вършите, в действителност са елементарни. Имате задоволително умения и гений да ги вършиме, само че просто ги избягвате по една или друга причина. Правилото за двете минути има няколко елементи и оказва помощ за превъзмогване на мързела. Достатъчно е единствено да го задействате на процедура, с цел да не поискате в никакъв случай повече да кажете НЕ на задачата.



Какво в действителност съставлява правилото на двете минути

Ако една задача лишава по-малко от две минути, свършете я! Тази концепция е необятно известна от бестселъра на Дейвид Алън „ Как да подредим нещата “, в който се приказва за изкуството на продуктивност без стрес.

Помислете какъв брой от нещата, които непрестанно отлагаме, могат да се поберат за две минути или по-малко. Например, не е по никакъв начин мъчно да измиете няколко чинии незабавно след хранене, без да чакате мивката да прелее. Ежедневното кратковременно разчистване в къщата ще избегне продължителното разчистване на отпадъците в края на седмицата.
Видяхте ли в обществената мрежа увещание за нечий рожден ден? Не отлагайте поздрава – позвънете или изпратете честитка тъкмо в този момент. Така на следващия ден няма да се срамувате, че сте не запомнили да го извършите.

2-минутното начало няма да ви разреши да се отклоните от задачата си

Разбира се, не всичките ви проекти могат да бъдат изпълнени за две минути. Но всяка цел може да бъде изстреляна за две минути или даже по-малко. И в случай че се питате за какво да стартирам, в случай че по този начин или другояче няма да съумея? Отговорът е във втората част на правилото.

Всичко е в естествения ход на процесите на нашия живот. От законите на физиката е добре известно, че тялото остава неподвижен, до момента в който не бъде приведено в придвижване. Правилото важи и за хората. След като започнете да вършиме нещо, ще бъде доста по-лесно да продължите.



Представете си следните обстановки (примери от ежедневието): Влизате в магазина за един артикул, само че излизате от него с цели две тежки торби покупки.

Или пък отваряте хладилника, с цел да опитате единствено една хапка от новия вид сирене, което толкоз от дълго време се канехте да си купите. Е, в края на краищата, то толкоз ви се услажда, че сте подготвени да го изядете цялото на един мирис.

Или влизате в книжарницата, с цел да разгледате новите книги. Но от щандовете ви гледат цялостен куп забавни заглавия и вие незабавно си купувате някое от тях.

Харесваме правилото за 2-те минути, тъй като улеснява построяването на разнообразни здравословни привички. Искате ли да превърнете четенето в табиет? Просто прочетете първите една-две страници, което ще ви отнеме единствено две минути. Няма да забележите по какъв начин в един миг сте преполовили цялата книга.

Искате ли да започнете да упражнявате? Направете няколко лицеви опори. Ще ви бъде по-лесно да вършиме упражненията идващия път. Искате да се храните здравословно? Изяжте една ябълка. Утре ще желаете да си приготвите салата от плодове и зеленчуци.

Новите здравословни привички стартират с малко, с тези две минути. Правилото за двете минути не ви подсигурява резултати, само че ще направи всичко, с цел да започнете.



Защо би трябвало да имаме вяра в правилото за 2-те минути 

Защото дребните елементи се усвояват доста по-бързо и елементарно, в сравнение с огромното. Когато си поставите за цел да свършите нещо малко, то последователно ще ви накара да се задълбочите и да деянията по-голям интерес към него. Неслучайно и старите хора са го споделили: " Капка по капка вир става ".

Когато се научите да бъдете поредни, тези 2 минути ще се трансфорат в обред преди доста по-голямата стъпка. Един от главните закони на диалектиката споделя: " Количественото струпване води до качествено изменение ". Правилото за 2 минути не е просто трик, който ще ви разреши да въведете положителни привички в живота си, твърди създателят. Той е идеалният метод да усвоите по-сложни умения. Колкото повече ритуали следвате при започване на работата, толкоз по-добре ще се фокусирате върху постигането на задачите си. Например, малко загряване преди подготовка оказва помощ за постигането на по-добри резултати. 

Един от читателите на Джеймс Клиър употребява този метод, с цел да смъкна над 45 кг. Първоначално същият посещавал фитнеса всеки ден, само че прекарвал там единствено 5 минути. Щом изтичало времето, той се прибирал. След няколко седмици си споделил: „ Все още пристигам тук. Защо пък да не остана малко повече. " Няколко години по-късно той реализира стремежи резултат.

Такива тактики работят по друга причина. Те ни оказват помощ да възпитаваме и построяваме нови черти на характера в себе си. Когато вървим на фитнес пет дни поред, даже за 5 минути, ние способстваме за новата си персона. Не става въпрос за влизане във форма, а за това да станете човек, който култивира в себе си възприятието и желанието за неизменност. Правим дребна крачка към индивида, който желаеме да бъдем.

Достатъчно е да направиш първата крачка, а по-късно и останалите. Да направиш нещо един път е по-добро от това въобще да не го направиш. Да свириш на китара за минута е по-добре, в сравнение с да я държиш в килера. По-добре е да вършиме по-малко, в сравнение с да не вършиме нищо.

Така че се идващия път, когато желаете да въведете нов табиет в рутината си, използвайте правилото за 2-те минути. Това е превъзходен и елементарен метод да измененията себе си и живота си към по-добро!



 

Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР