Нека се познаваме един друг, да осъзнаваме, че българите не

...
Нека се познаваме един друг, да осъзнаваме, че българите не
Коментари Харесай

Райна Манджукова: България помни, грижи се и има нужда от всички българи отвъд пределите й

Нека се познаваме един различен, да осъзнаваме, че българите не сме единствено в България, а на всички места по света. Тези, които са оттатък рамките на страната, би трябвало да знаят, че България помни и има грижа за тях, че те са й нужни. Само в случай че се познаваме, тогава не бихме позволили неща, които се случват сега.  

Това обръщение насочи от предаването " Нюзрум “ по Радио " Фокус “ изпълнителният шеф на Агенцията за българите в чужбина Райна Манджукова по мотив празника на бесарабските българи, който ще се състои през днешния ден и на следващия ден пред Националния замък на културата в София. Събитието е част от програмата за честване на Деня на бесарабските българи, който обичайно се отбелязва на 29 октомври всяка година. 

" Организираме най-различни изяви, които да припомнят за този ден, които да отворят за следващ път диалог за бесарабските българи “, изясни тя и напомни историята на празника:  

" На 29 октомври 1838 година е осветлен храмът " Свето Преображение Господне “, който са построили бесарабските българи в град Болград, Украйна – символичната столица на бесарабските българи. 100 години по-късно, след Освобождението на България, бесарабските бъргари основават " Съюз на бесарабските българи в България “. 29 октомври 1938 година афишират за Ден на бесарабските българи. Целта – да се знае, че и зад Дунав има българи и да се откри и укрепне връзката сред българите в свободна България и оттатък Дунава. За страдание, началото на Първата международна война /1938 г./ осуетява това да се трансформира в традиция. Към нея се връщат през 1989 година. От тогава действително към този момент ние взаимно с сдружение " Родолюбец “ се опитваме да утвърждаваме този ден като ден на връзка и спомен за тези българи, които са отпътували, само че са останали " кръв от кръвта и плът от плътта на България “.  

На 21 и 22 октомври (събота и неделя) 2023 година от 12:00 до 22:00 часа Изпълнителна организация за българите в чужбина провежда празничния уикенд по случай Ден на бесарабските българи, който обичайно се отбелязва на 29 октомври всяка година. Мястото на осъществяване и в двата дни е площадът пред Националния замък на културата. 

Гостите на събитието ще могат да опитат разнообразни български обичайни ястия от общностите ни в чужбина; да се насладят на хубаво бесарабско вино; да се срещнат с изпълнителния шеф на организацията госпожа Райна Манджукова, както и с част от екипа. Ще видят ревю на национални носии от другите райони в България, показани от бесарабската българка носителка на купата Мисис България Юнивърс 2022 – Оксана Желяпова. За най-малките е планувана разнообразна стратегия включваща арт ателие; занимания и атракции.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР