Нека прекъснем този цикъл на отношенията с България и да

...
Нека прекъснем този цикъл на отношенията с България и да
Коментари Харесай

За връщане на нормални отношения с България се обяви Османи

Нека прекъснем този цикъл на връзките с България и да се върнем към естествен коловоз. За това се разгласи външният министър на Северна Македония Буяр Османи, представен от МКД. 

Очаквано, той разяснява тематиката за българските и македонски клубове, които се откриха в двете страни напоследък и

Очаквах, че този цикъл на разкриване на клубове поради реакция към другия, а не за разпространение на личните полезности, няма да реализира задачите, които желаеме да реализираме , а това е поощряване на добросъседските връзки.
 Гълъб Донев ще следи какви хрумвания проповядва македонският клуб в Благоевград
Гълъб Донев ще следи какви хрумвания проповядва македонският клуб в Благоевград

Скопие ще изпрати искане за разкриване и на формален културен център в града

" Смятам, че би трябвало да прекъснем този циничен кръг от връзки, в които сме влезнали, умишлено или неумишлено, или пък някой е завладял дневния ни ред, с цел да завоюва някакъв политически миг на ежедневна политическа основа или да наруши връзките сред двамата страни. Мисля, че би трябвало да върнем събитията в естествени връзки, посредством непрекъсната връзка и откриването на културния клуб в Благоевград, който се предизвиква от Министерството на културата, т.е. държавното управление на Република Северна Македония ", добави Османи в взаимната конференция с казахстанския му сътрудник Мухтар Тлеуберди.

По думите му, откриването на българските клубове не е било за разпространение на българската общественост. По същия метод квалифицира и клуба в Благоевград - финансиран от съмнителни източници.
 Буяр Османи: Зад клуба в Благоевград стои канадска асоциация
Буяр Османи: Зад клуба в Благоевград стои канадска асоциация

Подобни клубове не са от изгода и за двете страни, уверен той

Той оцени, че с премахването на македонското сдружение най-ощетени ще бъдат жителите, т.е. македонците в България.

Сега дано излязат тези, които отидоха да ги предизвикват и да ловят политически точки, да обяснят на хората за какво им е прекъснато сдружението. Затова през цялото време споделих, че това е неверен метод. Съмнителна асоциация от Канада, която финансира организирането на клуб на македонците сега като отговор на клуба в Охрид, не е методът да се помогне на жителите ", сподели шефът на дипломацията.

Османи акцентира още, че в случай че не бяхме взели решение да стартираме договаряния с Европейски Съюз, т.е. в случай че не бяхме постигнали съглашение с България, в този момент щяхме да чакаме резултатите от основаването на българските институции и щяхме да бъдем чакаме по кое време ще има някаква предвидимост, с цел да можем да намерим решение.

" В момента нямаме открит разговор за проблемите с България, тук единствено в региона на осъществяването на отговорностите. Ние изпълняваме своята част от отговорностите, а Република България извършва своята част. Последно беше съглашението с Фронтекс, което беше обвързване на Република България, поето с протокола, подписан на 12 юли ", сподели Османи.

Ръководителят на дипломацията акцентира, че продължава връзката с формалното държавно управление на България, като заяви, че идната седмица възнамерява да замине за София на работно посещаване, където с изключение на с държавни чиновници ще се срещне и с представители на политически партии.
 Петър Колев: РСМ ще получи жълт картон за откриването на културния клуб в Благоевград
Петър Колев: РСМ ще получи жълт картон за откриването на културния клуб в Благоевград

Българският народ има достолепие и няма потребност по нападателен метод да потвърждава кой кой е, по думите му

" Целта е да обсъдим всички аспекти, с цел да не злоупотребяваме с вътрешно поляризираната динамичност в Република България, с цел да вършим стъпки, които могат да ни отведат в неверна посока. Мисля, че в този момент е моментът да установим тази връзка и с политическите партии ", добави Османи.

Припомняме, че Османи към този момент по-рано разгласи, че клубът в Благоевград има финансиран от съмнителна канадска организация. Тази теза повтори и премиерът Гълъб Донев. 

От своя страна, от главната опозиционна македонска партия - за разлика от българските, открити там. 
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР