Нека паралелните търговци на лекарства да не се правят на

...
Нека паралелните търговци на лекарства да не се правят на
Коментари Харесай

Костадин Ангелов пита кои институции са проспали недостига на лекарства

Нека паралелните търговци на медикаменти да не се вършат на жертва - техният търговски интерес би трябвало да стартира тогава, когато е удовлетворен и последният пациент с медикаменти . Това съобщи ръководителят на Комисията по опазване на здравето в Народното събрание и народен представител от ГЕРБ/СДС проф. Костадин Ангелов пред Българска национална телевизия във връзка дефицита на животоспасяващи медикаменти в аптечната мрежа.

Той подсети, че през август месец Комисията по опазване на здравето поискали информация от ДАНС и ГДБОП кои са компаниите, които са изнасяли медикаменти във времето, в което България е имала дефицит на медикаменти. От самото начало е ясно едно - че против българските жители някои прави закононарушение по линията на изнасянето на лекарства сега, в който има ясна потребност от тях и дефицит на медикаменти, сподели проф. Ангелов. Той желае да разбере е дали има институции, които са проспали дефицита на медикаменти и техният експорт на медикаменти за трети страни.

Проф. Ангелов запита кой индивид или обект стои над министрите на опазването на здравето, който може да ги управлява, поучава или пък да прави, тъй че да има проблем с медикаментите.

Той ще изчака да мине акцията и ще сервира още данни за доставката и износа на медикаментите, с цел да може обществото да види по какъв начин работи системата. Проф. Ангелов съобщи, че няма спор с някогашния здравен министър Асена Сербезова, която се закани, че, който я плаши с прокурор. Най-големият проблем не е формулата на Специализирана електронна система за следене и разбор на лекарствените артикули (СЕСПА) , а че нито една от компаниите дистрибутори, търговците на дребно и аптеките, никой не подава информация към системата СЕСПА. Ще създадем, в случай че би трябвало и законова смяна, с цел да се направи виртуален склад, с цел да може страната да вижда къде се намира медикаментът, акцентира проф. Ангелов.

Според него България не е подготвена за. Разработването на СЕСПА и събуждането на Изпълнителната организация по медикаментите би трябвало да постанова санкции на всички играчи на пазара по тази причина, че не подават информация до СЕСПА.

Той се закани, че ще приказва и за фармамафията след локалните избори.
 Променят формулата за дефицит на медикаменти
Променят формулата за дефицит на медикаменти

Има разминаване сред информацията от аптеките и забранителния лист
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР