Нека Новата 2023-та година бъде година на дълбоко и искрено

...
Нека Новата 2023-та година бъде година на дълбоко и искрено
Коментари Харесай

Патриарх Неофит: 2023 да бъде годината на възстановяване на мира

Нека Новата 2023-та година бъде година на надълбоко и откровено смирение за нашите грехове, година на положителната воля и на възобновяване на мира по целия свят. Това се споделя в послание на българския патриарх Неофит при започване на новата 2023 година

„ С признателност към Бога и нова вяра прекрачваме прага на още една година от третото хилядолетие след Въплъщението на Божия Син и наш Изкупител и Спасител – Господ Иисус Христос. Молим се за по-добри и светли съдбини, за повече снизхождение сред индивидите, за бездънен, същински мир във всяко човешко сърце, на всички места по нашата изстрадала земя “, се споделя в обръщението.

Ето какво още споделя патриархът:

През миналата година животът ни беше белязан от нещастието на разразилата се в самото сърце на християнска Европа, в братска православна Украйна братоубийствена война. Конфликт, в който едни против други се изправиха братя по религия и род; спор, който ще има своите отблясъци и последствия в продължение на десетилетия, посявайки семето на враждата и за бъдещите генерации. Това злочестие имаше своето влияние и върху нас и нашия живот, предизвиквайки и в нашето общество и страна разделения и противодействия, които помрачиха църковния и общностния ни живот.

Затова дано през днешния ден, при започване на Новолетието, още веднъж да отправим най-искрените си молебствия към Небесния ни Отец да вразуми всички, да смекчи всяко яростно сърце и обилно да ни дарува Своя мир и Своята неоскъдяваща берекет, с цел да можем да градим сегашното и бъдещето си в единение и в единодушие, с добра и богатства воля, във взаимно съгласие и взаимопомощ, тъй като от Спасителя знаем и би трябвало добре да помним, че „ … всяко царство, разграничено на части една срещу друга, запустява; и всеки град или дом, разграничен на части една срещу друга, няма да устои “ (Мат. 12:25).

Нека Новата 2023-та година бъде година на надълбоко и откровено смирение за нашите грехове, година на положителната воля и на възобновяване на мира по целия свят. Само по този начин ще можем да строим живота си и този на нашите деца съгласно Божията свята воля, постигайки Божия план и божественото предопределение, с които индивидът е сътворен – да ръководи като добър собственик поверения му от Твореца свят, да доближава святост и богоуподобяване.

Нека смирението, молитвата и благодарността ни към Бога бъдат наши непрекъснати спътници през настъпващата година! Да търсим и да изпълняваме не своята егоистична и несъвършена воля, а Божията воля, която ясно ни е засвидетелствана на страниците на Божественото Писание, от които Господ и през днешния ден ни приказва и споделя: „ Аз пристигнах, с цел да имат живот, и да имат в обилие “ (Иоан 10:10). И още: „ Мир ви оставям; Моя мир ви давам “ (Иоан 14:27). Да бъдем – по думите на апостола – „ синове на светлината и синове на деня “.

(1 Сол. 5:5), почтени за дара на преизобилната Божия обич.

Божият мир и Неговата велика благосклонност да бъдат с всички нас!

Честито Новолетие!

† НЕОФИТ

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР