Нека не виним тези, които са млади. Един млад човек,

...
Нека не виним тези, които са млади. Един млад човек,
Коментари Харесай

Защо 40% от студентите у нас не завършват?

Нека не виним тези, които са млади. Един младеж, който е приключил преди малко приблизително обучение, има неразбираемата вероятност какво ще работи. Обикновено това е повода тези хора да прескочат напряко към висшето и след 4 години там се ориентират къде да отидат. Много даже сменят специалности и по време на образованието. Не виждат същинския смисъл да отидат във висшето обучение, а по-скоро, тъй като не знаят какво, и отиват да завършат. Проблемът не е в младите, а че университетите не приготвят експерти. Българските университети не са ориентирани толкоз към образование, а по-скоро към обучение, те образоват, само че по какъв начин да хванеш пергела, оттук насетне не се образова. Трябва съществено да се намерения за това. Вместо университетите да гледат единствено нагоре към магистърски стратегии, докторантски, да погледнат надолу - към връзката със междинното обучение. Това съобщи някогашният министър на образованието проф. Тодор Танев, представен от Bulgaria on air. И добави, че не се отделя задоволително внимание на професионалното образование. " Когато става въпрос за обучение - 80% е междинното, по-късно - детските градини, на трето място - науката, на четвърто - висшето, а професионалното - в никакъв случай, нулев интерес ", акцентира той.

Според проф. Танев няма механизъм, който да дефинира една компетентност какъв брой потребна би била в живота. " Остава какво - богатите, външни, огромни компании да си " зарибят ", да си ги обучат и да им бъдат плебеи. Има ли някой, който дефинира една образователна стратегия какъв брой потребна би била в живота? Феодализъм, частично феодализъм. Законът за висшето обучение не обгръща частните, а единствено държавните образователни университети ", означи още той.

Професорът уточни и различен проблем - избора на декани и ректори. " Деканите и ректори, по какъв начин ги избираме - както избираме и политиците, с скришен избор. В множеството страни такова нещо не съществува ", безапелационен е той.

Проф. Танев акцентира, че " имаме тактика за висшето, добър документ е, само че е доста страхлива ". Той изрази своето мнение и за идния избор в неделя. " Сега ще бъдат малко разменени цифрите, по-различни. Трети избор за парламентарни места ще има тази година, само че по кое време - този въпрос не е решен. Няма да бъде употребен отново този механизъм за нови гласувания, ще има други, с цел да се дотъкмят по нов метод партиите ", предвижда някогашният министър на образованието.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР