Нека ми се обади един гражданин на България, на когото

...
Нека ми се обади един гражданин на България, на когото
Коментари Харесай

Пендаровски: Върнахме само проблемните от границата, другите ги пуснахме

„ Нека ми се обади един жител на България, на който е отказано да влезе в Северна Македония и да отдаде респект на гроба на Гоце Делчев с изключение на тези, които сътвориха проблеми, за което има и видео фрагменти. “

Това съобщи президентът на Република Северна Македония (РСМ) Стево Пендаровски в коментар за последното напрежение към честването на 151-ата годишнина от рождението на българския бунтовник Гоце Делчев.

„ Отношенията сред Скопие и София се утежняват напоследък, а рожденият ден на Гоце Делчев е бил употребен от страна на България за излишно повдигане на напрежението “, сподели Пендаровски в отговор на въпрос за оценката си за двустранните връзки сред двете страни, съобщи Българска телеграфна агенция.
На 4 февруари ние издържахме изпита и показахме по какъв начин би трябвало да се държи една европейска страна, като почита правото на хората да отдават респект към един популярен македонски бунтовник и изолира всички, които идват, с цел да предизвикат и провокират произшествия. Ситуацията на границата е кристално ясна – всички, които желаеха да влязат в РСМ го направиха и бяха позволени до гроба на Гоце Делчев, тези, които се пробваха да атакуван полицията, получиха депортиране и санкции за нарушаване. Всички европейски страни го вършат по еднакъв метод.
„ Нека ми се обади един жител на България, на който е отказано да влезе в Северна Македония и да отдаде респект на гроба на Гоце Делчев с изключение на тези, които сътвориха проблеми, за което има и видео фрагменти ”, прикани Пендаровски.

Що се отнася до срещите в София, както и с еврокомисаря по разширението Оливер Вархей, на представители на българската общественост в Северна Македония Пендаровски сподели, че „ това не е нищо ново и те (македонските българи) през цялото време не могат да схванат, че както съгласно двустранния Договор за другарство и добросъседство с България, по този начин и съгласно всички интернационалните правила, жителите на Република Северна Македония би трябвало да потърсят правата си, в случай че мислят, че те са застрашени, от македонските институции ”.

„ За страдание потеглиха по противоположния път и това е неверно. Това не значи, че ние няма да отговорим на техните потребности по този начин, както и на всеки различен македонски жител, само че считам, че те на вятъра си губят времето в диалози с европейските институции и съда в Страсбург, до момента в който преди този момент не са поискали поддръжка или най-малко да са обяснили проблемите си тук в Скопие ”, добави Пендаровски.

По думите му декларацията, призната в последния ден от работата на българския парламент, „ не се разграничава от тази, призната преди три години ”, само че тя е едностранна декларация, която е за вътрешна приложимост с оглед идните избори и не среща схващане в Брюксел, а за европейския път на страната е значима преговорната рамка, която е призната от всички държави-членки на Европейски Съюз, в това число и България.

Изявленията на Пендаровски бяха направени по време на взаимната конференция с президента на Унгария Каталин Новак, която е на публично посещаване в страната, и която беше запитана дали връзките сред България и Република Северна Македония са били предмет на диалозите ѝ с българския президент Румен Радев по време на визитата й в България.

„ Имах за цел да се срещна с позициите и на двете страни, техния метод на мислене и техните ползи. Надявам се, че ще можем да приветстваме Република Северна Македония в Европейски Съюз и ще се опитаме, в случай че имаме опция, да допринесем за по-бързото изчистване на тези различия “, уточни Новак.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР