Нека гласуваме кабинет с премиер Мария Габриел. С тези думи

...
Нека гласуваме кабинет с премиер Мария Габриел. С тези думи
Коментари Харесай

Денков към ГЕРБ-СДС: Ще се отметнете ли от дадената преди 9 месеца дума?

" Нека гласуваме кабинет с министър председател Мария Габриел ". С тези думи министър-председателят в оставка Николай Денков се обърна към ГЕРБ-СДС в особено послание.

" Обръщам се през днешния ден към управлението на ГЕРБ-СДС и им подсещам за даденото преди 9 месеца заричане. Вместо да хвърлят страната в безпорядък, дано спазят дадената дума - да подпишем съглашението и да гласуваме държавно управление с министър-председател и външен министър Мария Габриел, без да променяме състава на Министерски съвет. Колеги от ГЕРБ-СДС, ваше е решението. Ще се отметнете ли от дадената преди 9 месеца дума? Ще се откажете ли от съглашението за промени? Ще хвърлите ли страната още веднъж в следващ цикъл от избори? Единственото, което се чака от вас през днешния ден, е да спазите думата си и да осъществим своят дълг към хората и към България ", съобщи Денков.

" Обещанията би трябвало да се съблюдават. Това е основата на всяко взаимно доверие както в политиката, по този начин и в живота. Преди 9 месеца сформирахме държавно управление, което реализира доста. Освен всичко друго, преди 2 дни Европейския съвет даде явен знак,че се движим решително към еврозоната, а възможностите за отваряне до края на годината на сухопътните шенгенски граници са доста високи. За да осъществим тези дълготрайни задания, преди 9 месеца, се съгласихме с ГЕРБ-СДС,че държавното управление е със период от 18 месеца - до края на 2024 година, като в средата на интервала ще се ротират министър председателите, а министрите ще се сменят единствено по взаимно единодушие. Аз съблюдавах обещанието си. И на 6 март моята оставка беше призната. Преговорите за промени в състава на Министерския съвет демонстрираха, че нямаме взаимно единодушие за промяна на министри. Съгласно ангажимента ни би трябвало единствено ние с госпожа Габриел да сменим позициите си. Успоредно с това, в хода на договарянията изработихме съглашение за промените в правосъдната система, регулаторите и службите. То беше оповестено и ние сме подготвени да го подпишем ”, добави министър председателят в оставка.

Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР