Нека е ясно – този контрол на вноса не започва

...
Нека е ясно – този контрол на вноса не започва
Коментари Харесай

Кирил Вътев склонен да остане след ротацията, ако го поканят

Нека е ясно – този надзор на вноса не стартира с тази лаборатория на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево ”. Допреди две години се е правил в частна лаборатория. За да се прави от страната, пробите пътуваха до София, което лишава доста време. Защо в този момент? Беше належащо време да се направи друго помещение, друго от това на предходната лаборатория. 

Частната лаборатория завършва работата на границата. Контролът към този момент е в ръцете на БАБХ. Ще упражняваме нужния надзор. 

Това съобщи министърът на земеделието и храните Кирил Вътев пред Българска национална телевизия.

„ Абсолютно всички артикули, които влизат от трети страни, подлежат на сходен надзор.

 Официално на 28 февруари излезе документ, показващ, че българската лаборатория е акредитирана за формален надзор. Дейността ѝ стартира в понеделник, 4 март ”, изясни той, цитиран от novini.bg.

Той акцентира, че цените на храните са нещо, което страната не може да управлява: „ Държавата обаче може да направи правила за доставка на цялата агрохранителна верига. Добрият образец за това е Франция. Целта ни е българският производител на първична продукция да бъдат защитени от натиска от най-високо. Тези хора изнемогват и не получават справедливата цена за своята продукция. ”

„ Напрежението измежду земеделците не е утихнало.

Проблемът е в Зелената договорка. Всички желаеме екология и да е зелено и чисто, само че не може да забраняваш препарати, преди да предоставиш опция. Това, съчетано с вноса от трети страни, прави нелоялна конкуренция и дъмпингов импорт ”, изясни Вътев.

Той бе безапелационен: „ Аз съм на страната на земеделските производители. Упрекват ме, че аз съм разделил земеделските производители. За тях се реализираха доста изгоди, те това го знаят. Важно е всеки производител да държи крепко пулса на пазара, с цел да бъде сполучлив в тази конкуренция. ”

Той разяснява и идната ротация: Изпратили сме писмени доклади за свършеното и несвършеното. Това е методът, по който сме се отчели пред Николай Денков и Мария Габриел. Ако ме поканят – оставам, в случай че не – имам задоволително положителни хрумвания за живота си. ”

 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР