Нека да засилим българското законодателство в сферата на насилието над

...
Нека да засилим българското законодателство в сферата на насилието над
Коментари Харесай

Гражданска организация събира подписи срещу ратифицирането на Истанбулската конвенция от България

Нека да засилим българското законодателство в областта на насилието над личността и над дамите с позитивните ограничения от Истанбулската спогодба, само че да не я одобряваме, тъй като има редица страни, които съзират риск в тази дефиницията за пол и са я отхвърлили. Това сподели в изявление за предаването „ Преди всички “ Михаела Джоргова , председател  на Асоциация " Общество и Ценности ”. Според организацията, България не би трябвало да ратифицира Истанбулската спогодба.

Асоциация " Общество и Ценности ” събира подписи против утвърждението на Истанбулската спогодба от България. Към момента тя е подписана от 1600 души: Ако ратифицираме тази спогодба ние одобряваме в това число и тази ясна формулировка в член 3, която редефинира пола, дружно с всички последици от това. Тя не пази дамите от домашно принуждение.
Адвокат Елена Кръстева от Алианс за отбрана от принуждение съобщи: България е подписала Истанбулската спогодба и ратификацията й е наложителна и има стихотворец ангажимент това да се случи до края на годината. Ние се надяваме да бъде спазен. Конвенцията не вкарва ново разбиране за пол и не задължава страните да дават формулировка за понятието пол. В самата формулировка на никое място не се отхвърля, че има два пола – мъж и жена. Само че се включват и тези стандарти и функции, които се постановат от обществото върху мъжете и дамите. В никакъв случай не се вкарват нови понятия.
Николай Александров , народен представител от „ Атака “, уточни, че има съществено безпокойство във връзка с ратификацията на конвенцията. Той е получил писмени отговори на въпроси от пленарна зала: Министър Цачева ми отговори, че все още Министерството на правораздаването не намира за належащо да ратифицира конвенцията, тъй  като предвид на Закона за отбрана от дискриминирането в преходни и заключителни разпореждания са предпазени правата на лицата, които попадат под обсега на понятието „ gender ”, до момента в който госпожа Захариева не ми дава прецизен и явен отговор дали счита да ратифицира конвенцията. До края на годината, Народно събрание няма чисто физически по какъв начин да одобри конвенцията.Аз съм изрично срещу приемането на конвенцията.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР